Unirea Principatelor Române sărbătorită de ICR Chişinău

Unirea Principatelor Române sărbătorită de ICR Chişinău

DISTRIBUIȚI
Sursa : ICR Chişinău

O serie de evenimente dedicate împlinirii a 158 de ani de la Mica Unire va fi organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie al AŞM, Asociația Istoricilor din Republica Moldova și  Liceul Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu” din Chișinău.

Seria de evenimente va începe cu ceremonia depunerii de flori la bustul domnitorului Al.I.Cuza, amplasat în Chișinău, intersecţia b-dul. Dacia  cu b-dul. Cuza Vodă, moment urmat de programul literar-artistic organizat de elevii liceelor aflate din sectorul Botanica din Chișinău și de Asociația Istoricilor din Republica Moldova.

Sub genericul ”Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu” din Chișinău va găzdui o expoziție dedicată marcării Unirii Principatelor Române, care va cuprinde informaţii istorice circumscrise temei evenimentului: fotografii, citate despre Unirea Principatelor Române și domnitorul Alexandru Ioan Cuza, scriitori și savanți contemporani.

La ora 14.00 este programată conferinţa științifică „Un eveniment de răscruce, Unirea Principatelor Române”, la care şi-au anunţat prezenţa istoricii:

  1. Valeriu Matei– Unirea Principatelor Române și modernizarea statului român;
  2. Eugen-Tudor Sclifos– Diplomația rusă și dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza;
  3. Maria Danilov– Unirea Principatelor Române reflectată în opera basarabeanului Gheorghe Gore (1837-1909);
  4. Gheorghe Negru– Constituirea statului român modern si impactul acestui eveniment asupra Basarabiei;
  5. Ion Negrei– Ședința Sfatului Țării din 24 ianuarie 1918. Proclamarea independenței Republicii Democratice Moldoveneș

În închiderea manifestărilor, elevii Liceului Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu” din Chișinău urmează să prezinte spectacolul artistic „Hai să dăm mână cu mână…”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.