Unitățile mobile de asistență în teren, soluție la problema românilor în situație de...

Unitățile mobile de asistență în teren, soluție la problema românilor în situație de vulnerabilitate în Sicilia

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a mers joi, în cea de-a doua zi a deplasării pe care o efectuează în Italia, la fermele din Ragusa, unde muncesc mii de români. În aceeași zi, oficialul român a discutat şi cu autoritățile italiene, cu care a discutat despre formele de exploatare şi abuz la care sunt supuşi românii din Peninsulă.

Au avut loc întrevederi cu prefectul din Ragusa, doamna Maria Cornela Librizzi şi cu reprezentanți ai autorităților locale din Ragusa, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinieri, autorităților de sănătate publică,  lideri ai  sindicatelor și mediului  asociativ românesc și italian,  activ în domeniul sprijinrii  românilor aflați în situații de  dificultate. De asemenea, a avut loc o intrevedere cu primarul oraşului Ragusa, domnul Federico Piccitto, şi cu membrii consiliului local”, anunță Ministerul Românilor de Pretutindeni într-un comunicat de presă.

Autorităţile locale au semnalat numărul mare de muncitori români aflaţi în condiţii ilegale, de izolare, fără posibilității de comunicare, mulţi dintre aceştia aflându-se în condiţii dificile de lucru şi de locuit, fiind expuşi la diferite forme de exploatare şi abuz.

Conform administrației din regiunea Sicilia, deși românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceștia se află într-o situație de vulnerabilitate semnificativă.

Atât partea italiană, cât și partea română au  convenit asupra unui plan concret de măsuri care să cuprindă, într-un registru de timp imediat, înființarea unui centru de sprijin și asistență pentru persoanele susceptibile traficului, cât și pentru victimele acestuia, precum și operaționalizarea unui număr de unități mobile capabile să ofere asistență în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală.

Partea italiană a reiterat faptul că  din 2013 există un  comitet mixt regional, omologat ca proiect pilot care se adresează muncitorilor străini. Pentru rezolvarea optimă a cazuisticii de risc, una dintre propuneri  este  dublarea  capacității acestui proiect, prin crearea unui comitet mixt bilateral, în cadrul căruia să fie reprezentaţi specialişti români din  ministerele competente.

Andreea Păstârnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, se află în perioada 15-17 martie 2017 într-o misiune de evaluare a situației românilor aflați la muncă în Italia. Din delegație fac parte și reprezentanți ai MAI și MAE.