Acasă Cultura / Culte Universitatea de Artă Moholy-Nagy (Budapesta) prezentă cu 3 expoziții la Romanian Design...

Universitatea de Artă Moholy-Nagy (Budapesta) prezentă cu 3 expoziții la Romanian Design Week

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București prezintă noi creații de vârf ale designerilor maghiari la Romanian Design Week 2018. După expoziția de succes de anul trecut a Universității de Arte Moholy- Nagy din Budapesta, intitulat Mercedes Design, în acest an vor fi prezenți la Romania Design Week trei catedre de la aceeaști universitate, cu trei expoziții distincte. În cadrul programului celui mai important eveniment de design din România se pot vizita expozițiile Future Traditions la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București (str. Gina Patrichi nr. 8), Download Design la Casa Petőfi din București (str. Ion Zalomit nr. 6) și MOME Graphic Design Diploma la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (str. Academiei nr. 18-20). În legătură cu aceste expoziții vor avea loc întâlniri și prezentări profesionale.

Obiectivul Institutului de Design din cadrul Universității de Arte Moholy-Nagy (MOME) este formarea de artiști designeri cu viziune deschisă, care reacționează sensibil la procesele actuale ale mediului, societății și culturii, și reprezintă calitatea la cele mai înainte nivele de profesionalism. De asemeneaconsideră ca o obligație formarea de designeri competitivi în domeniul designului pe plan național și internațional. Sistemul instituțional facilitează interferența dintre domeniile de specialitate ale Catedrei de Design de obiecte, de textile și de creație de obiecte, realizarea activității artistice interdisciplinare, și aprofundarea unei viziuni integrative. Institutul de Design oferă posibilitate pentru generarea unui dialogactiv între instituțiile și organismele profesionale de design din Ungaria, Europa și din lume. Este un atelierspiritual efervescent care asigură o pregătire profesională de înalt nivel studenților săi, considerând deopotrivă importante păstrarea tradițiilor, dar și integrarea cunoștințelor noi în educație. Îmbină progresulși tradiția, bazându-se pe activitatea de cercetare a trecutului și a viitorului, generând noi calități de design și artă. În acest spirit se realizează și proiectul lor internațional de dezvoltarea a cercetării Future Traditions.

Expoziția de design de produse a fost realizat în cadrul programului norvegian-maghiar de către Universitatea de Artă Moholy-Nagy (MOME) din Budapesta și University College of Southeast Norway din Notodden: Future Traditions. La realizarea expoziției au participat deopotrivă profesori și studenți din ambele instituții educaționale. Expoziția a avut ca temă principală studierea ornamenticii în arta popular norvegiană și maghiară, reinterpretarea patrimoniului tradițional ale ornamentelor în meșteșugurile și artele populare, și integrarea lor într-un context dinamic contemporan, social, tehnologic, economic și educațional, în așa fel încât să devină un patrimoniu model tradițional folosirea acestora în aplicarea obiectelor contemporane. Expoziția va fi deschisă la sediul Institutului Balassi din București, miercuri, 23 mai, la ora 19.00 în prezența celor doi coordonatori ai proiectului, HARMATI Hedvig, șef de catedră al Departemenului Design de Textil (MOME) și Bodil AKSELVOLL, director al Departamantului Artă Tradițională și Muzică Populară, University College of Southeast Norway HSN. Va fi prezent de asemenea și unul dintre artiștii expozanți, SZALAI Bálint, student la MOME. Expoziția va fi introdusă publicului în contextul expoziției de design din București de Dinu Dumbrăvician, șef de catedră al Departamentului de Design (UNARTE, București).