Universitatea de Stat din Comrat, un sfert de secol de performanță

Universitatea de Stat din Comrat, un sfert de secol de performanță

Universitatea de Stat din Comrat a marcat, pe 11 februarie,  25 de ani de la fondare, perioadă în care s-a înscris  armonios în peisajul educaţional naţional şi devine tot mai vizibilă la nivel internaţional.La evenimentul aniversar a participat şi Ambasadorul României în Rep. Moldova, Marius Lazurca. Cu acest prilej, diplomatul român a felicitat conducerea Universității, apreciind rezultatele de până acum ale instituției. Acesta a reiterat deschiderea pentru cooperare a României în domeniul educației și cercetării academice.

De asemenea, la aniversare a participat şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah,  care a subliniat că la Universitatea de Stat din Comrat are loc, de mai mulți ani, formarea de doctorate şi că sălile de clasă sunt echipate cu table albe electronice, proiectoare, calculatoare pentru a  îmbunătăți treptat condițiile de viață ale elevilor.

12695028_457626287780167_2064255549803136051_oCu sprijinul partenerilor din Turcia vor fi finalizate şi reparațiile  dormitoarelor universitare. Universitatea de Stat din Comrat a rezistat concurenței puternice din licee și universități metropolitane din țările vecine, Taraclia și Cahul. În fiecare an se înscrie un număr tot mai mare de elevi din raioanele vecine – Cimișlia, Bessarabki, Taraclia,  existând solicitanți chiar din Chișinău. De-a lungul anilor, la Universitatea de Stat din Comrat au venit mai mult de nouă mii de absolvenți pentru a construi o carieră de succes în afaceri, guvern, știință, precum și sferele sociale și publice. Și nu numai în Moldova, dar și în multe alte țări – Rusia, Ucraina, Turcia, România, SUA și altele”, a declarat Irina Vlah, başcanul Găgăuziei, anunţă gagauzia.md.

Irina Vlah  a adăugat că dezvoltarea economică și socială a Găgăuziei are mare nevoie de ” sânge nou ” – tineri profesioniști educați : Sarcina noastră  este aceea de a crea toate condițiile pentru ca tinerii să vină să la Universitatea de Stat din Comrat pentru a se realiza chiar în propria lor patrie“ .

Personalul didactic al universităţii, încadrat la  cele 11 catedre de profil, depăşeşte în prezent numărul de 130 de persoane. Printre aceștia sunt 7 doctori habilitați, 51 de doctori, 8  profesori universitari şi 43 de conferenţiari universitari.

Universitatea de  Stat din Comrat a pregătit peste 4.000 de specialişti de înaltă calificare în domeniul învățământului, economiei, agriculturii şi dreptului. Tot mai pregnant se profilează şi rezultatele activităţii ştiinţifice întreprinse în Universitate. În pofida unor deficienţe financiare,  cunoscute de întreaga comunitate științifică din țară, instituţia reuşeşte anual să-și certifice rezultatele cercetărilor în reviste  ştiinţifice de prestigiu cu factor de impact.

În anul 2015, o comisie specială, formată de Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare, a  evaluat activitatea științifică a Universității de Stat din Comrat, confirmându-i performanţa în cercetare prin Certificatul de acreditare  ştiinţifică, Seria P, nr. 071, la două profiluri: Dezvoltarea inovaţională a sectorului agroeconomic regional; Potenţialul uman în mediul  policultural.

În 2015, România a deschis la Universitatea de Stat din Comrat un Centru de Informare unde, de la jumătatea acestei luni, un lector de la București va preda limba română pentru toți doritorii.

12474014_457626241113505_3019813590785061497_oUna dintre strategiile de dezvoltare a Universității de Stat din Comrat ține și de introducerea limbii române ca mijloc de comunicare între profesori și studenți”, a afirmat Zinovia  Aricova, rectorul Universității din Comrat.

La eveniment a participat și primul președinte al Moldovei, Mircea Snegur, cel care a semnat decretul de înființare a universității.