Universul teatrului românesc pe scena Portugaliei

Universul teatrului românesc pe scena Portugaliei

Dramaturgul Matei Vișniec se va afla în Portugalia la începutul lunii iunie pentru a asista, în două orașe portugheze, la două dintre spectacolele de teatru al cărui autor este.

Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt, în interpretarea companiei Unteatru din București, va fi prezentată în Lisabona, la Teatro da Comuna, pe 5 iunie, și la Coimbra, la Teatro da Cerca de São Bernardo, pe 7 iunie.

Proiectul include și cel mai recent spectacol al companiei portugheze A Escola da Noite, Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre, care va fi prezentat la Teatro da Cerca de São Bernardo din Coimbra, între 28 mai și 6 iunie.

La finalul spectacolelor companiei Unteatru (zilele 5 și 7 iunie), autorul va participa la sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu spectatorii și comunitatea teatrală din Portugalia.

Născut în România în 1956, Matei Vișniec se remarcă în peisajul literar din România anilor ’80. În 1987, opera sa este interzisă de regimul Ceaușescu, motiv pentru care părasește România și se stabilește în Franța, unde lucrează pentru Radio France Internationale. Are mai mult de 30 de piese publicate și numele său a figurat pe afișe în peste 40 de țări. Apoape toată opera sa teatrală a fost tradusă în portugheză la editura braziliană É Realizações.

Matei Vișniec este dramaturgul cu cele mai multe piese puse în scenă în România. A fost premiat de Uniunea Scriitorilor și de Academia Română, dar și de alte instituții, precum și de diferite publicații, printre care Observator cultural și Ziarul de Iasi. În Franța i s-au decernat premii la Festivalul de la Avignon, iar în 2009, Premiul European pentru întreaga activitate de către Societatea Autorilor și Compozitorilor Dramatici.