Acasă Cultura / Culte URS a devenit organizație cu acte în regulă

URS a devenit organizație cu acte în regulă

Agenția pentru Registrele Economice a admis cererea de înființare a Uniunii Românilor din Serbia (USR) și înscrierea acesteia în registrul asociaților din Serbia, anunță  Alexandar Najdanovici  și Dorinel Stan, președintele, respectiv, vicepreședintele organizației. Decizia de înființare a fost emisă în 24 martie 2017 și menționează că sediul central al URS se află la Bor.

“În pofida piedicilor, greutăților şi obstacolelor, a fost depăşită şi ultima barieră în procesul de lungă durată privind înregistrarea UNIUNII ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS) la Agenția pentru Registrele Econimice de la Belgrad” se arată într-un comunicat al organizației.

Organizațiile fondatoare ale URS sunt Românii Independenți din Serbia, Renaşterea Românilor din Serbia, Asociația Uniunea Românilor, Asociația Familia, Asociația Banatica, Inițiativa Românilor din Serbia, Centrul Cultural Infirmativ al Românilor, Uniunea Românilor din Serbia „Dunărea”, K.U.D. „Aleksa Nikolici”, Asociația pentru Tradiție şi Cultura Românilor „Dunărea”, Asociația Cadrelor didactice de Etnie Română şi Asociația Curcubeul.

Ziua de 1 Decembrie 2016 va rămâne în memoria colectivă a românilor din Serbia, reprezintă un act istoric prilejuit de Unirea celor mai importante şi reprezentative asociații româneşti din Timoc şi Voivodina, într-o alianță unica românească – UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS)”, se precizează în comunicat.

La asocierea Uniunea Românilor din Serbia pot adera şi alte asociații cu prefix românesc, organizația bazându-se pe elementul strict românesc, păstrarea şi afirmarea filonului românesc pe întreg teritoriul Serbiei.

În acest context, Uniunea Românilor din Serbia anunţă că va lua poziții ferme şi milita pentru o strategie unică și decisivă în complexitatea dualismului românesc în Timoc şi Voivodina: “O singură voce românească pe întreg teritoriul Serbiei – URS-ul va stopa procesul de înființare permanentă a diverselor organizații, congrese în sudul Dunării, care au drept scop fragmentarea şi slăbirea forței de coeziune a românilor din Serbia. URS-ul apără şi reprezintă interesele majore româneşti din Serbia, reuneşte asociațiile de pe înteg teritoriul Serbiei cu accentul pe colaborarea cu autoritațile din Patria Mamă”.

În încheiere, asociaţia subliniază faptul că primul factor al relației URS-ului cu România îl reprezintă corpul diplomatic românesc din Serbia şi instituțile abilitate cu românii de pretutindeni și mulţumeşte  tuturor celor care au sprijinit demersurile, în ciuda presiunilor potrivnice constituirii  acestei alianţe româneşti în Serbia.

Articolul precedentUpdate: Turiștii români blocați în Mexic au fost escortați de polițiștii locali
Articolul următorMinistrul Andreea Păstârnac s-a întâlnit cu românii din SUA