Vaccinare obligatorie împotriva polio-virusurilor pentru călătorii în 12 țări, inclusiv Ucraina

Vaccinare obligatorie împotriva polio-virusurilor pentru călătorii în 12 țări, inclusiv Ucraina

DISTRIBUIȚI

În urma evaluării situației internaționale cu privire la circulația virusului polio (supravegherea circulaţiei de enterovirusuri şi prevenirea apariţiei cazurilor de paralizie acută flască),  Organizaţia Mondială a Sănătăţii a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea polio, astfel: Afganistan, Camerun, Ciad, Guineea Ecuatorială, Laos, Madagascar, Myanmar, Niger, Nigeria, Pakistan, Somalia şi Ucraina, avertizează Ministerul Afacerilor Externe. Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

În acest sens, OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internațional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie un risc şi o Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internațională.

În continuare, rămâne obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan şi Pakistan. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele care să ateste vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.insp.gov.ro/index.php/poliomielita, http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori, http://www.who.int/ihr/9789241596664/en, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.