Veaceslav Şarameţ a discutat cu românca sechestrată în Italia

Veaceslav Şarameţ a discutat cu românca sechestrată în Italia

Veaceslav Şarameţ, alături de prefectul localității Catanzaro, Luisa Latella
Foto: MRP

Delegația condusă de secretarul de Stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Șarameţ, a ajuns în Italia, la Lamezia-Terme, unde s-a întâlnit cu românca sechestrată, descoperită de carabinieri .

„Mama și cei doi copii primesc toate îngrijirile necesare și le sunt asigurate toate condițiile pentru a se simți în siguranță. Aceasta este preocuparea noastră principală în acest moment, ca mama să fie bine, să aibă tot sprijinul pentru a putea avea grijă de copii în continuare. Bineînțeles, chinul prin care au trecut este inimaginabil, iar efectele acestei traume necesită timp pentru vindecare. Autoritățile din România și cele din Italia sunt pregătite să fie alături de această familie și să sprijine mama și copiii în vederea întoarcerii către normalitate”, a declarat secretarul de Stat, Veaceslav Șaramet.

Delegația română a discutat și cu prefectul localității Catanzaro, Luisa Latella, cu Massimo Ribaudo, șeful comandamentului de carabinieri din Catanzaro și al Grupului din Lamezia-Terme, precum și cu reprezentanți ai poliției locale.

Discuțiile s-au concentrat pe demersurile necesare pentru a acorda asistență în vederea recuperării depline a victimelor, intensificarea colaborării bilaterale în domeniul asigurării drepturilor cetățenilor români aflați în Italia și asupra dezvoltării de mecanisme care să asigure prevenirea și combaterea tuturor formelor de abuz ce se pot manifesta față de aceștia.

„A fost o vizită destul de emoţionantă, dar mama este bine, sănătoasă, arăta cât de cât bine, se vedeau şi urme ale abuzurilor pe care le-a avut de-a lungul timpului, dar era coerentă. Am încurajat-o şi a zis şi ea că trebuie să fie puternică pentru cei doi copii”, a povestit Veaceslav Șaramet, potrivit digi24.

Ministrul român de externe a subliniat că pentru a evita astfel de cazuri, românii trebuie să se informeze cu privire la locurile de muncă înainte de a veni în Italia şi să ia contact cu ambasada sau consulatele române în caz de pericol.

Şi asociaţiile românilor din Italia avertizează că femeile fără contract de muncă luat în evidenţa autorităţilor pot ajunge în astfel de situaţii.