Veaceslav Şaramet reconfirmă decizia MRP de a susține elevii etnici români din...

Veaceslav Şaramet reconfirmă decizia MRP de a susține elevii etnici români din Ucraina prin promovarea unui pachet educaţional

Foto: BucPress

Veaceslav Şaramet, secretar de Stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a reconfirmat în fața reprezentanților asociațiilor etnicilor români din Ucraina dorința autorităților române de a sprijini comunitatea prin promovarea unui act normativ prin care tinerii să beneficieze de un pachet educațional sprijinit de România.

Cu prilejul recentei întâlnirii pe care a avut-o la Consulatul General al României la Cernăuț cu reprezentanții românești, Șaramet a discutat cu reprezentanții societăților pentru cultură românească și ai presei de limbă română despre temele de actualitate ale comunității.

Potrivit BucPress, la întâlnire au participat, șeful Serviciului „Comunități istorice” din cadrul MRP, Radu Cosma, Ambasadorul României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, secretarul Ambasadei Ion Naval și consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan.

O atenție aparte a fost acordată subiectului adoptării de Parlamentul de la Kiev și promulgării de Președintele Ucrainei a noii Legi a Educației, reprezentanții comunității românești din regiunea Cernăuți exprimându-și nemulțumirea și indignarea în legătură cu intrarea în vigoare a acestei legi, care, în opinia lor, este o îngrădire fără precedent a dreptului etnicilor români de a studia în limba maternă.

Veaceslav Șaramet s-a referit la discuțiile purtate cu primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, și cu vice-guvernatorul regiunii, Mihailo Pavliuk, prilej cu care a subliniat faptul că statul român urmărește cu o deosebită atenție și îngrijorare evoluțiile din sfera învățământului din Ucraina, în special la capitolul dreptul minorității românești de a studia în limba maternă.

Secretarul de Stat a participat și la manifestările din cadrul Zilelor orașului Cernăuți, alături de Ambasadorul României la Kiev. La Zilele Cernăuțiului este prezent în premieră și primarul Sectorului I al municipiului București,  Dan Tudorache.