Versurile eminesciene au răsunat în dreapta Tisei

Versurile eminesciene au răsunat în dreapta Tisei

O amplă manifestare culturală dedicată poetului Mihai Eminescu a avut loc zilele trecute, la Apșa de Mijloc, raionul Rahău, din Ucraina, unde s-a desfăşurat cea de-a X-a ediţie a concursului literar Mihai Eminescu.Concursul a fost precedat de un parastas de pomenire a Poetului, moment desfăşurat la biserica strămoşească din Apșa de Mijloc.

Ziua a continuat la școală, unde  a urmat concursul la care au  participat 117 elevi de la şcolile româneşti din Apşa de Mijloc, Dobric, Plăiuţ, Biserica Albă din raionul Rahău și Slatina, Apşa de Jos, Topcino, Strâmtura, Bouţu Mic, Cărbuneşti din raionul Teceu. De la Ujgorod, au participat două studente, iar de la Sighetu Marmaţiei o elevă a Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”.

Tinerii  s-au întrecut în versurile eminesciane, iar un juriu de specialitate, format din profesorii dr. Natalia Lazar, președintele juriului, conf. univ. dr. Delia Suiogan, dr. Ioan Petrovai, Tiberiu Moraru și Ramona Buhai, a avut misiunea de a desemna câştigătorii.

Au fost decernate numeroase premii și diplome speciale la categoriile recitare, interpretare muzicală și interpretare dramatică. Dintre premianţi amintim pe: Maria Borca (Bouţu Mic), Elena Opriş (Apşa de Jos), Carolina Vlad (Plăiuţ), Ion Smerega (Cărbuneşti), Ariana Migali (Apşa de Mijloc), Alina Opriş (Topcino), Daniela Dechet (Plăiuţ), Augustina Grin (Slatina), Lenuţa Ţubera (Apşa de Jos), Carolina Dan (Plăiuţ), grupul din Poroşcovo, Anghelina Iovdii şi Andreea Chiş.

Alături de membri ai comunităţii româneşti din Transcarpatia au fost prezenți  Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți, prefectul județului Maramureș, însoțit de o delegație a Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, delegația din Oradea, condusă de Tiberiu Morar, delegația din Sighet, condusă de directorul Muzeului Maramureșului, Gh. Todinca, delegația din Valea Vișeului, condusă de Ion Petrovai, grupul din Poroșcovo condus de Vasile Lacatoș și reprezentanta județului Satu Mare, Natalia Lazar.

Evenimentul a avut loc la iniţiativa Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, prin dr. Ion Mihai Botoş, şi a școlii medii de gr. I-III Apșa de Mijloc, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi și al partenerilor: Primăria și Centrul cultural Sighetu Marmației, Primăria și Casa orășenească de cultură Negrești-Oaș, Biblioteca județeană „Petre Dulfu”, Muzeul Maramureșan, Asociația „Morărița”, Oradea.