Acasă Alte comunitati Via Carpatica: Romania conectată la rețeaua europeană de poteci turistice de lungă...

Via Carpatica: Romania conectată la rețeaua europeană de poteci turistice de lungă distanță

Două din cele 12 trasee turistice europene de lungă distanță, definite de Asociația Europeană de Drumeție (European Ramblers Association – ERA), vor traversa și țara noastră. O asociație elvețiană va susține construirea potecilor prin Munții Carpați pentru turiștii care străbat la pas Europa.

Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV) a lansat, zilele trecute, proiectul intitulat „Conectarea României la rețeaua europeană de poteci turistice de lungă distanță”.

Valoarea totală a proiectului este de 268.451 de CHF, din care contribuția elvețiană este de 242.565 CHF, ceea ce înseamnă 90% din proiect, iar 10% Asociația Carpatina Ardeleană a Turiștilor. Din cei 10% , un procent de 5% înseamnă munca pe care o vor face voluntarii noștri, iar 5% o finanțare din partea Consiliului Județean Brașov, aproximativ 14.000 de euro. Sperăm să obținem aceste fonduri, având în vedere situația de la Consiliul Județean, pentru că altfel s-ar bloca proiectul” a declarat, Marcel Sofariu, director executiv al SKV, citat de stirileprotv.ro

La lansarea proiectului au participat și doi experți elvețieni în domeniul infrastructurii pentru drumeție din partea Schweizer Wanderwege, asociația care proiectează și întreține toate potecile turistice din Elveția. Asociatia elvetiană are rolul de partener în proiect, urmând să asigure consultanță și în domeniu. Proiectul are ca termen de finalizare 36 de luni.

Actiunea este o parte a contributiei SKV la eforturile depuse de autoriățile centrale și locale pentru desemnarea României, respectiv a Brașovului, ca sediu al Convenției Carpatice. Traseul a fost definit prin colaborarea SKV cu asociațiile partenere din Serbia, Ucraina, Slovacia, Polonia și Cehia și va conduce la materializarea unei poteci de lungă distanță specifică Munților Carpați, care se va numi Via Carpatica, a mai spus Marcel Sofariu.

Un traseu asemănător, realizat în perioada 2001-2008, alcătuit din mai multe segmente cu lungime totală de 5.000 de km – Via Alpina, reunite în Convenția Alpina ( Slovenia, Austria, Germania, Liechtenstein, Elvetia, Italia, Franta, Monaco), este vizitat anual de milioane de turiști aducand o contribuție semnificativă la economia respectivelor zone montane.

90% dintre turiștii care se află pe cărările montane din munții României sunt străini. Îi impresionează munții noștri pentru că traseele au acea sălbăticie pe care o caută turiștii care parcurg kilometri întregi cu rucsacul în spate, dar și pentru peisajele pitoresti care le ies în cale”, a punctat presedintele executiv al SKV.