Victor Negrescu: ”Drepturile cetățenilor români și ale familiilor acestora trebuie să fie...

Victor Negrescu: ”Drepturile cetățenilor români și ale familiilor acestora trebuie să fie aceleași ca drepturile de care vor beneficia toți cetățenii europeni” post-Brexit

Obiectivele de negociere ale României în contextul Brexit-ului sunt centrate, cu prioritate, pe protejarea drepturilor și intereselor cetƒățenilor români din Marea Britanie și pe salvgardarea prevederilor bugetare europene aferente Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune corespunzăƒtoare Cadrului Financiar Multianual 2014-2020.Dorința noastrムde a crește transparența, de a genera un consens politic și de a implica cât mai mulți actori în elaborarea pozițiilor României privind Brexit a generat foarte multe idei constructive. Am decis astfel sムlucrăƒm la o nouムstrategie a României privind Brexit, sムintensificăƒm dialogul cu românii care trăƒiesc în Marea Britanie și sムdezvoltăƒm o acțiune comercialムîmpreunムcu instituțiile abilitate și mediul de afaceri”, declară ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care a prezidat reuniunea grupului de lucru interministerial privind Brexit.

În marja reuniunii, Victor Negrescu a subliniat faptul că activitatea grupului de lucru s-a amplificat după inițierea, la 17 iulie, a unei noi runde de negocieri privind condițiile ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar. „Negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se desfășoară pe principiul coeziunii și solidarității, ceea ce înseamnă că acordul va trebui să reflecte interesele tuturor celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene. Drepturile cetățenilor români și ale familiilor acestora trebuie să fie aceleași ca drepturile de care vor beneficia toți cetățenii europeni“, a accentuat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Grupul de lucru interministerial privind Brexit funcționează în baza Memorandumului pentru constituirea mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României și urmărirea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, adoptat în ședința de Guvern din data de 22 martie 2017. Acesta își desfășoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene.

Principalul obiectiv pe care îl are este de a asigura participarea eficientă a României la procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Grupul de lucru se reunește periodic și este compus din reprezentanți la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene, ai ministerelor și ai altor instituții de specialitate care gestionează problematicile vizate de negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie.

Grupul de lucru interministerial privind Brexit a reunit la sediul MAE reprezentanți la nivel de secretar de stat ai mai multor ministere și ai Parlamentului României. De asemenea, la discuții a luat parte și consilierul prezidențial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.