Acasă Europa Viitori polițiști moldoveni, formați în România

Viitori polițiști moldoveni, formați în România

România și Rep. Moldova vor înnoi acordul de colaborare pentru formarea viitorilor polițiști, jandarmi și pompieri. Astăzi, Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, negocierea și semnarea Protocolului de cooperare între ministerele de Interne din cele două state în domeniul formării personalului. Scopul protocolului constă în consolidarea relațiilor bilaterale de colaborare și asigurarea unei instruiri la standarde europene pentru personalul ministerelor de interne din cele două țări.

Evoluțiile din ultimii ani arată că este necesară înnoirea cadrului juridic, mai ales în contextul în care, între cele două țări, au fost inițiate procedurile de negociere a Acordului de cooperare între MAI din România și Centrul Național Anticorupție al Rep. Moldova în domeniul prevenirii și combaterii corupției.Până în prezent, conlucrarea în acest domeniu s-a realizat în temeiul unui Protocol semnat în 1997, la București.

Noul Memorandul vizează formarea profesională, inițială și continuă, a unui număr de ofițeri și subofițeri de poliție, jandarmerie, pompieri din Rep. Moldova.

Prin semnarea acestui Memorandum România angajează să școlarizeze, în instituțiile specializate – Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, Școala de Agenți de Poliție „ Vasile Lascăr” din Câmpina și alte instituții de formare profesională din structura MAI – sau să sprijine formarea unor formatori specializați la Academia „Ștefan cel Mare” din Rep. Moldova.

Cifra de școlarizare  va fi stabilită anual, pentru fiecare instituție în parte, conform Planului anual de cooperare transmis de către MAI al Rep. Moldova.

Articolul precedentAgenţia pentru Retrocedare – filiala Novi Sad a respins cererea Comunităţii Românilor din Serbia (CRS) pentru retrocedarea bunurilor colective ale românilor din Serbia
Articolul următorPrim contact al grupurilor parlamentare de prietenie România-Ucraina