Vineri, 27 septembrie, termenul limită până la care românii din Ungaria se...

Vineri, 27 septembrie, termenul limită până la care românii din Ungaria se pot înscrie în registrul naționalităților, pentru a putea vota la alegerile din această toamnă

Comisia Electorală Naţională din Ungaria a validat zilele trecute listele pentru alegerile de autoguvernări pe ţară ale naţionalităţilor şi a aprobat conţinutul buletinelor de vot. Naţionalităţile vor vota în ziua de 13 octombrie 2019 pe baza unor buletine de vot de culoare verde şi de mărime A4. În 27 septembrie 2019 expiră termenul până la care românii din Ungaria se pot înscrie în registrul naţionalităţilor. La alegerile de autoguvernări româneşti vor putea vota numai cei care s-au înscris până la această dată în registrul românesc. La începutul acestei săptămâni, pe 23 septembrie, numărul românilor înregistraţi în toată ţara a fost de 6.093.

Buletinele de vot ale naţionalităţilor vor cuprinde numele listei, logoul organizaţiei, sub care se află cercul în care votanţii trebuie să pună X, numele organizaţiei de desemnare şi primele cinci nume de pe listă. Buletinul de vot mai cuprinde şi informaţii utile pentru alegători, referitoare la modul votării: votul este valabil numai în caz că se votează o singură listă şi dacă X-ul se scrie cu pixul doar în cercul de deasupra numelui listei. Buletinele de vot la alegerile minoritare sunt bilingve, cu excepţia a două naţionalităţi, armenii şi ţiganii, ale cărorbuletine de vot sunt doar în limba maghiară.

Foaia Românească din Ungaria semnalează că atât buletinul de vot pentru alegerile româneşti pe ţară, cât şi pentru cele teritoriale sau locale sunt scrise cu greşeli în limba română. Din păcate, acestea au fost aprobate în această formă de comisiile electorale şi a început deja tipărirea lor, astfel că pe 13 octombrie 2019 se va vota pe buletine de vot scrise cu greşeli în limba română.

Cel mai important lucru de ştiut despre alegerile de naţionalitate este că vor putea vota şi vor fi aleşi numai acei cetăţeni ungari înscrişi în registrele naţionalităţilor, în cazul nostru în registrul românesc. Înscrierea se poate face online, pe pagina de internet a Biroului Electoral Naţional (www.valasztas.hu) sau personal ori în scris la comisiile electorale locale. Cei care s-au înregistrat deja la alegerile anterioare nu mai au nimic de făcut. Înregistrarea naţionalităţilor se poate face până pe 27 septembrie 2019, ora 16.00. Cei care depăşesc acest termen, nu vor putea vota la alegerile din 13 octombrie 2019, doar la alegerile minoritare următoare, din anul 2024.