Vinurile românești așteptate pe piața chineză

Vinurile românești așteptate pe piața chineză

O delegaţie condusă de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, a efectuat, în perioada 19 – 23 octombrie, o vizită oficială în Rep. Populară Chineză, la Beijing.

În cadrul vizitei efectuate la Beijing, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, a avut miercuri, 21 octombrieo vizită la Ambasada României în China, ocazie cu care a vorbit despre două proiecte foarte importante ale României – irigaţiile şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi a lansat celor prezenţi invitaţia de a participa la târgul internaţional INDAGRA 2015.

Totodată, Daniel Botănoiu a discutat cu reprezentanţii mai multor companii cu privire la investiţii în sectorul creşterii păsărilor, utilaje agricole şi tractoare, irigaţii, energie alternativă.

În cursul după-amiezii, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii  a avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii din China cu viceministrul Agriculturii, Qu Dongyu. Principalele teme au vizat investițiile chinezeşti în România, deschiderea pieţei chineze pentru produsele româneşti, cum ar fi mierea, vinul, carnea de porc şi pasăre, bovine, lucerna.

De asemenea, s-au discutat aspecte referitoare la exportul produselor agroalimentare în China, axate în principal pe cele privind facilitarea schimburilor comerciale de material genetic bovin şi embrioni bovini.

Qu Dongyu, viceministrul Agriculturii din China, s-a arătat interesat de o mai bună prezenţă a produselor româneşti pe piaţa din China, în special a vinurilor româneşti. În acest sens, domnia sa a propus o selecţie de trei vinuri pentru a participa la o competiţie cu celelalte vinuri de pe piaţa chineză.

 Totodată, oficialul din China a menţionat că apreciază produsele româneşti şi a precizat că există deschidere pentru piaţa chineză, cu respectarea criteriilor privind calitatea, cantitatea dar şi a unui preţ rezonabil.

Alte aspecte abordate în cadrul discuţiilor au vizat cercetarea-dezvoltarea varietăţilor de orez şi a legumelor şi fructelor, în acest sens existând o relaţie de colaborare între instituţiile de profil din România şi China. De altfel, oficialul chinez a precizat că există o relaţie de colaborare agreabilă între cele două ministere ale Agriculturii din România şi China şi a lansat invitaţia către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, de a participa la târgul agricol din 2016 care se va desfăşura în China.