Acasă Cultura / Culte Violista Anna Serova și pianistul Cristian Sandrin, în seria „Concertele Enescu” de...

Violista Anna Serova și pianistul Cristian Sandrin, în seria „Concertele Enescu” de la ICR Londra

Violista Anna Serova și pianistul Cristian Sandrin vor concerta joi, 8 iunie 2023, ora 19:00, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra. Este al cincilea concert, în anul 2023, din Seria „Concertelor Enescu“, proiect care propune promovarea muzicii româneşti camerale într-un context internaţional. Programul va include lucrările: Lucian Moraru – Borsa for viola and piano, J.S.Bach – Suite 3 for viola sola, G.Enescu – Concert Piece for viola and piano, J. Brahms – op.120, n. 1 for viola and piano, Roberto Molinelli – Milonga y Chacarera for viola and piano (premieră în Marea Britanie).

Anna Serova este profesor de violă la Conservatorio di Musica „E.R. Duni“ (Matera, Italia) și profesor de violă și muzică de cameră la Accademia Perosi (Biella, Italia), și susține frecvent cursuri de master de violă și muzică de cameră în Italia, Europa și America de Sud. A studiat cu Vladimir Stopicev la Conservatorul din Sankt Petersburg, cu Bruno Giuranna la Academia Stauffer din Cremona și cu Juri Bashmet la Academia Chigiana din Siena. A concertat în cele mai importante sezoane de concerte și festivaluri din Italia și din străinătate. A colaborat cu artiști precum Ivry Gitils, Bruno Giuranna, Salvatore Accardo, Rocco Filippini, Filippo Faes, Toby Hoffman, Rainer Honeck, Remus Azoitei și alții. A cântat ca solistă cu orchestre precum Orchestra Simfonică de Stat din Moscova, Orchestra Simfonică Siberiană, Orchestra Simfonică Kareliană, Orchestra de Cameră Krasnoyarsk, Orchestra di Padova e del Veneto, Orchestra del Teatro Olimpico, Filarmonica din Belgrad, Filarmonica Amazonas, Orchestra Sinfonica di Roma, Orchestra dellʼ Arena di Verona, Croația Radio Television, New Zealand Symphony etc. CD-urile ei au fost lansate de Decca, Naxos, Brilliant Classics, Velut Luna, Red Dress și Recantus Classics și lăudate de critici, fiind distinse cu „premiul 5 stele” de către revistele „Musica” și „Amadeus”, nominalizate la ICMA, și Premiul Pizzicato Supersonic. Anna Serova a luat parte și la acțiuni caritabile: a înregistrat două CD-uri dedicate proiectului „End Polio Now” al Rotary International, cântând pe prețioasa Amati Viola „La Stauffer” – 1615, deținută de Fondazione Stauffer din Cremona. În martie 2016, Anna Serova a primit Standout Woman Award. Din 2017, este membru activ al Asociației CCVI în Scleroza Multiplă.

Cristian Sandrin, pianist român, elev al profesorilor Marina Dragomirescu și Cristan Dumitrescu, a absolvit Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București în anul 2012. A obținut diploma de bacalaureat în muzică și apoi a continuat cu studii masterale și doctorale la Academia Regală de Muzică din Londra cu profesoara Diana Ketler. În prezent studiază cu profesorul Grant William Nabore, la Academia Internațională de pian din Como, Italia. Cristian Sandrin este laureat al unor concursuri internaționale și beneficiarul mai multor burse de studii în prestigioase academii de profil. Include în CV-ul lui o bogată activitate concertistică, camerală și solistică de un deceniu, pe plan european și înregistrări media pentru instituții de profil din țară (Radio Romania Cultural, TVR, Trinitas TV) și de peste hotare (NHK-Japan, TVP Kultura-Polonia).