Acasă Alte comunitati Violonistul Sabin Laviniu Penea și pianista Alexandra Amariei, concert cu ocazia Zilei...

Violonistul Sabin Laviniu Penea și pianista Alexandra Amariei, concert cu ocazia Zilei Naționale a României, la Bruxelles

Pentru a marca Ziua Națională a României, ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, organizează concertul de gală ,,Comori muzicale ale României la ceas aniversar”. Evenimentul, susținut de violonistul Sabin Laviniu Penea și de pianista Alexandra Amariei, va avea loc miercuri, 22 noiembrie 2023, în sala de concerte a Muzeului Instrumentelor de Muzică din Bruxelles.

ICR Bruxelles propune publicului un concert de miniaturi românești, aducând în atenție atât piese anonime folclorice, cât și lucrări moderne ale unor compozitori celebri, precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, Grigoraș Dinicu sau Bela Bartok. Programul va fi completat de piese mai puțin întâlnite în programele concertistice actuale, însă de valoare certă, compuse de Hilda Jertea, Felicia Donceanu, Mircea Chiriac, Constantin C. Nottara sau Ion Voicu.

Sabin Laviniu Penea (n.1988) este cu adevărat simbolul tânărului muzician, mereu curios și dinamic. După ce a debutat cu muzica clasică care l-a condus în întreaga Europă, și nu numai, el s-a regăsit recent în stiluri de muzică din ce în ce mai diverse, de la muzica bizantină și otomană la jazz și funk-rock. Sabin combină povestirea cu un repertoriu foarte divers și bogat, aducând muzica țării sale în atenția publicului internațional, dar și condimentând-o cu cele mai variate și încântătoare piese muzicale pe care le-a auzit, învățat și iubit de-a lungul călătoriilor sale. Din 2022, Sabin Penea cântă pe o vioară Niccolo Gagliano din 1760, din Colecția de Stat Baden-Württember

Alexandra Amariei (n.1988), pianistă și profesoară română, descrisă ca muzician versatil și flexibil, ea se află pe scenă ca solist, muzician de cameră și acompaniator de lied în serii de concerte pe mari scene ale lumii. Din 2019, este profesoară de pian și corepetitoare în Austria.

Concertul se intitulează sugestiv ,,Comori muzicale ale României la ceas aniversar”, atât din perspectiva repertoriului, cât și a artiștilor interpreți – tinere speranțe în peisajul cultural contemporan.

Accesul publicului este gratuit la concert, în limita locurilor disponibile.

Concertul va explora aproape 200 de ani de creații muzicale camerale românești, tinerii muzicieni insistând asupra elementelor care conferă acestor creații o identitate și un fir comun. Artiștii vor contura o imagine a muzicii române, dar și a identității românești în general, o experiență care marchează în cel mai potrivit mod sărbătorirea Zilei Naționale a României.