Acasă Germania Vizită de lucru a unei delegații DRP la românii din Germania

Vizită de lucru a unei delegații DRP la românii din Germania

În perioada 30 mai – 1 iunie 2024 secretarul de Stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din München, ai Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord cu ocazia vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Germania.

Întrevederile au subliniat importanța dezvoltării de noi proiecte și inițiative care să creeze un sentiment de apartenență și solidaritate în rândul românilor, context în care demnitarul DRP i-a încurajat pe români să se sprijine reciproc , să realizeze proiecte prin care să păstreze și să promoveze identitatea lingvistică, culturale și religioase în afara hotarelor. 

Delegația DRP a participat și la un concert susținut de Orchestra Operei Naționale București și Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, care a avut loc în cadrul celui de-al doilea concert jubiliar al proiectului „Concerte jubiliare – 30 de ani de misiune în diasporă”, finanțat de  Departament,  eveniment găzduit de Biserica „St. Johann Baptist” din München.

De asemenea, vineri, 31 mai 2024, oficialul român a fost prezent la ședința aniversară a Adunării Eparhiale a Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

 Agenda deplasării a continuat cu o întrevedere cu comunitatea românească la sediul Consulatului General al României la München, facilitată de Consul general Miheia-Mălina Diculescu-Blebea, ocazie cu care au fost prezentate programele cu finanțare nerambursabilă ale Departamentului pentru anul 2024, precum și politicile și acțiunile statului român care se adresează comunității românești din acest stat.

Totodată, reprezentanții DRP au vizitat Centrul Bisericesc Român Ortodox din capitala Bavariei, unde slujește PS Sofian Brașoveanul și unde sunt organizate cursuri de limba română și ateliere de lectură, pictură și istorie.