Vizita în Germania a ministrului Stanoevici. Discuții despre proiecte educaționale și culturale...

Vizita în Germania a ministrului Stanoevici. Discuții despre proiecte educaționale și culturale și despre importanța federalizării asociațiilor

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, s-a aflat în perioada 9-11 octombrie, în Germania, unde, împreună cu Maia Morgenstern – director TE, reprezentanți ai comunității românești și ai Cancelariei Guvernului Landului Bavaria,  au participat la deschiderea celei de-a 15-a ediții a Zilelor Culturii Române la Munchen. Un element comun al alocuțiunilor a fost modell multicultural românesc, cu accent în planul cultural, un exemplu în contextul multiculturalismului European. Ministrul Bogdan Stanoevici a amintit legăturile create peste secole între cultura română și cea germană, precum și potențialul considerabil pe care aceste punți ale spiritualității îl constituie în construcția de proiecte comune în viitor.

La festivitatea de deschidere a Zilelor Culturii Române au participat oficialități locale, oameni de cultură din România și reprezentanți ai comunității românești și ai minorităților etnice din România, care trăiesc în Germania.  Cu aceeași ocazie, a avut loc și vernisajul expoziției de fotografie „România necunoscută”.

Discuțiile pe care oficialul român le-a avut la München, Nürnberg  și Ingolstadt cu reprezentanții mediului asociativ și membrii comunității s-au referit la modalitățile prin care proiectele asociative pot beneficia de finanțare. Totodată, Bogdan Stanoevici a subliniat că membrii comunităţii româneşti au un rol determinant în formarea unei imagini pozitive a țării, ăn special prin proiectele educaţionale și culturale, având în vedere impactul major pe care acestea îl au în păstrarea şi afirmarea identităţii lingvistice şi culturale.

Ministrul delegat a participat și la reprezentarea spectacolului „Heute Abend Lolă Blau”, în regia lui Alexandru Dabija și interpretarea actriței Maia Morgenstern.

Sâmbătă, 11 octombrie , la München, ministrul Stanoevici a discutat  cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc despre proiectele care pot fi finanțate de DRP, subiniind importanța federalizării asociațiilor îpentru realizarea unor proiecte ample si mai vizibile. A subliniat importanta recentelor măsuri in sprijinul romanilor din diaspora (reducerea taxelor consulare, programul Prima Casa). La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Asociației de Promovare a Culturii și Tradițiilor Române, ai Societății Culturale Româno-Germane Apoziția și ai Uniunii Românilor din Germania. O temă importantă în discuție a fost cea legată de așa numita “migrație a sărăciei”,  despre care mediile germane discută intens de ceva vreme, și despre efectele acestor abordări asupra comunitații românești din Germania.

La Nürnberg, ministrul Bogdan Stanoevici a avut o întâlnire cu Asociația Romanima, la Galeria de artă Tiny Griffon a Cristinei Simion. Au fost subliniate relațiile excelente ale asociației cu autoritățile locale și interesul pentru dezvoltarea de proiecte care să poată fi sprijinite de DRP.

La Ingolstadt, ministrul Bogdan Stanoevici a avut o întâlnire cu românii din comunitate și asociația acestora, Cercul românesc de prieteni Ingolstadt, care aniversează doi ani de activitate. În alocuțiunea sa, ministrul a subliniat contribuția pozitivă a comunității românești pentru țara de reședință, importanța dezvoltării mediului asociativ în comunitățile din diaspora, importanța integrării implicării civice și sociale a românilor în țările de reședință.