Acasă Ucraina Vladimir Trebici, omagiat de statistica românească

Vladimir Trebici, omagiat de statistica românească

Cu ocazia celebrării la 1 decembrie 2018 a 100 de ani de istorie modernă a României, Institutul Național de Statistică și-a propus ca până la ziua centenară a Marii Uniri să realizeze periodic un newsletter special dedicat câte unui mare statistician român, care, prin aportul său la teoria și practica statistică, a avut o contribuție importantă la dezvoltarea statisticii românești. În cel mai recent număr al publicației, INS îl omagiază pe Vladimir Trebici, născut la 28 februarie 1916 în Bucovina, la Horecea Mănăstirii de lângă Cernăuți. Tatăl său a fost funcționar la Mitropolia Bucovinei, iar mama casnică. A urmat școala primară în localitatea natală, beneficiind în sfera educației primare și de rigorile disciplinei și comportamentului școlii germane pe care a urmat-o. Studiile liceale le-a făcut la Cernăuți, la Liceul „Aron Pumnul”, iar cele universitare, tot în capitala Bucovinei (Facultatea de Litere și Filosofi e și ulterior Facultatea de Drept (1939) ale Universității Cernăuți). Doctoratul l-a susținut în anul 1971 la București,  cu teza „Creșterea economică și dezvoltarea populației în RSR în perioada 1948-1969”.

A participat în timpul celui de-al doilea război mondial la campania militară din Est (Odessa și Cotul Donului) și a fost luat și ținut prizonier de către armata sovietică în Nordul Crimeei. A fost veteran de război decorat cu Ordinul „Coroana României“, în grad de cavaler cu spade și panglică și cu „Virtutea Militară“, cl. a V-a (1941). Nu a fost niciodată membru al P.C.R., manifestând constant o distanțare față de zona politicului.

În general, în țară și străinătate, este recunoscut ca demograf, sociolog și statistician. Cunoștea foarte bine limba germană, rusă, franceză, engleză, italiană și ucraineană, dovedind totodată calități de neîntrecut orator.

El a contribuit activ la reactivarea Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina. Astfel, în anul 1990 a sprijinit înfi ințarea Centrului de Studii „Bucovina”, și a elaborat primul proiect al Enciclopediei Bucovinei. Vladimir Trebici a încetat din viață la 13 februarie 1999.