Volumul Doinei Ruști, „The Book of Perilous Dishes”, lansat la Târgul de...

Volumul Doinei Ruști, „The Book of Perilous Dishes”, lansat la Târgul de Carte de la Londra

DISTRIBUIȚI

Doina Ruști, una dintre cele mai apreciate autoare române, va participa la Târgul de Carte de la Londra, derulat în perioada 5-7 aprilie 2022, unde va avea loc lansarea cărții sale „The Book of Perilous Dishes”,  în traducerea profesorului James Ch Brown și publicată de Neem Tree Press, cu sprijinul programului pentru traduceri și publicații (TPS) al Institutului Cultural Român.

Proaspăt ieșit de sub tipar, romanul „Mâța Vinerii”, în versiune engleză, cu titlul „The Book of Perilous Dishes”/„Cartea bucatelor rele”, va fi prezentat în cadrul mai multor evenimente pe toată perioada Târgului de Carte de la Londra. O întâlnire cu cititorii va avea loc la ICR Londra, în data de 6 aprilie, ora 19.00. Alături de ea vor lua parte la discuții, Roxana Dumitrache, scriitoare, Archna Sharma, editoarea cărții, și Daniela Riain, traducătoare.

Pe toată perioada târgului, Doina Ruști se va afla la standul 6E70, pentru autografe, interviuri și alte evenimente.

Romanul „Mâța Vinerii”, apărut la Polirom, în 2017, a mai fost tradus în spaniolă, maghiară, chineză, germană. A primit premiul Uniunii Scriitorilor Maghiari, Budapesta, pentru cea mai bună traducere.

„Calembecul și-a risipit parfumul, iar uleiul de viță s-a tulburat, invadat de fantomele altei vieți, de pe când era doar sămânță uscată, sub mormane de calcar. Cuțitul, același pe care și eu îl strânsesem în mâni fără să-i simt puterea ascunsă, același cuțit care-l trimisese pe Dubois la Marsillia, aprins de vinișoarele nevăzute care-l legau încă de Celiabinsk, începuse să-și facă treaba. Sator somnola dus de fluxul cuțitului și poate de gândurile lui Zăval, în timp ce Petricari ridica osanele zeului Rusor, care poate să întoarcă totul din drum.” (Mâța Vinerii)

Despre volum: https://youtu.be/9nFzqMdnqFQ

Lectură în engleză de Rosie Goldsmith: https://youtu.be/KTYFtuvmFuE

Doina Ruşti a scris trilogiafanariotă, compusă din Homeric(2019), Mâța Vinerii(2017) și Manuscrisul fanariot (2015), dar și alte romane cu miză socială puternică, apreciate de critica literară: Fantoma din moară(2008), Lizoanca (2009),Zogru (2006) s.a. Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de un volum de povestiri:Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (2022).

Traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative în numeroase publicații internaționale. Printre cele mai recente traduceri se numără ediția a doua a romanului L’omino rosso (2021, Roma), The Book of Perilous Dishes (2022, Londra), Zogru (2022, Marsilia).

Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.