Vom fi, totuși, prezenți la Lisabona

Vom fi, totuși, prezenți la Lisabona

România va fi, totuși, reprezentată la Lisabona în contextul înființării Rețelei parlamentare pentru problemele diasporei din cadrul Consiliului Europei. 

Deși cu o zi înainte, senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru problemele românilor, anunțase pe pagina de facebook că nu i-a fost aprobată deplasarea la această reuniune, în această dimineață, la prima oră, a anunțat, tot pe rețeaua de socializare, că se îndreaptă spre Lisabona.

De asemenea, și deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a anunțat, tot pe facebook, că se îndreaptă spre aceeași destinație, și a postat chiar și o imagine cu programul reuniunii de la Lisabona.

Adunarea Parlamentarムa Consiliului Europei organizeazムîn zilele de 7 și 8 septembrie, la Lisabona, la invitația Parlamentului portughez, conferința de lansare a Rețelei Parlamentare privind politicile referitoare la diaspora.

Crearea noii rețele parlamentare vizeazムpromovarea unor reforme politice și legislative privind rolul diasporei în țăƒrile de origine și în țăƒrile gazdăƒ.

AceastÄă nouムplatformムva funcționa ca o platformムși va permite adunăƒrilor parlamentare din țăƒrile de origine și din țăƒrile primitoare și asociațiilor din diaspora sムfacムschimb de informații asupra bunelor practici, sムpromoveze rolul acestor asociații în integrarea migranților în societățile gazdăƒ, precum și sムdezvole colaborarea între țăƒrile de origine și statele gazdăƒ.

Conferința va fi deschisムde Eduardo Ferro Rodrigues, președintele Parlamentului portughez, Rene Rouquet, vicepreședinte APCE și Tomas Bocek, reprezentantul special al Secretarului General al Consiliului Europei pentru migrație și refugiați, și va acoperi mai multe teme în special despre contribuția diasporei în statele euroene, participarea lor democraticăƒ, rolul lor în construirea unor societăți inclusive și impactul asupra țăƒrilor de origine.

La discuții vor participa parlamentari din statele membre ale Consiliului Europei alăƒturi de rerezentanți ai unor state din sudul Mediteranei și Orientul Apropiat, precum și responsabili ai asociațiilor din diaspora.