Acasă Uncategorized Votul prin corespondenţă, din nou în atenţia parlamentarilor: Cetăţeanul votează şi transmite...

Votul prin corespondenţă, din nou în atenţia parlamentarilor: Cetăţeanul votează şi transmite votul său în plic sigilat!

Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, a fost depus, pe 18 septembrie, la Camera Deputaţilor, solicitându-se dezbaterea acestuia în procedură de urgenţă pentru a fi adoptat până la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a anunţat deputatul Gabriel Andronache.

Potrivit iniţiatorilor, se speră eliminarea posibilității fraudării electorale şi simplificare birocraţiei, astfel încât să existe o prezenţă cât mai mare la vot a românilor din afara graniţelor ţării.

”Le solicităm colegilor din arcul guvernamental să susţină acest proiect de lege”, a afirmat Andronache, într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că prin acest proiect se instituie “un mecanism coerent de gestionare şi validare a voturilor exprimate prin corespondenţă, având în prim plan Autoritatea Electorală Permanentă, instituţie independentă, aflată sub controlul Parlamentului”.

Cetăţeanul votează şi transmite votul său în plic sigilat însoţit de dovada exercitării votului prin corespondenţă. Transmiterea se efectuează prin poştă.”, a explicat Andronache.

El a menţionat că Biroul Electoral Special pentru votul prin corespondenţă validează sau anulează votul după verificarea existenţei sau inexistenţei dovezii privind exercitarea votului prin corespondenţă.

Ulterior, după încheierea procesului de numărare a voturilor exprimate prin corespondenţă Biroul Electoral Special întocmeşte un proces verbal pe care îl transmite Biroulului Electoral Central”, a adăugat deputatul.

Potrivit proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, exercitat de cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor ţării, iniţiat de ACL, “neîndeplinirea în termen a atribuţiilor care le revin de către autorităţile implicate în organizarea procedurii de vot prin corespondenţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 2.000 lei şi 5.000 lei”.

Numărul secţiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie este 294, egal cu cel stabilit în 2009, faţă de precedentul scrutin prezidenţial fiind majorat, de la 13 la 21, numărul de secţii organizate în Rep. Moldova.