Acasă Alte comunitati „Wiersze w mieście / Poems in the City / Poezia în oraș“...

„Wiersze w mieście / Poems in the City / Poezia în oraș“ revine la Varșovia

Sub egida EUNIC Varșovia, proiectul „Wiersze w mieście / Poems in the City / Poezia în oraș“ se va desfășura în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei, reunind creațiile a 18 poete și poeți europeni, care vor aborda din diverse perspective tema ediției – „Break/Pauză“. Ajuns la cea de-a șaptea ediție, proiectul va prezenta autori din Austria, Estonia, Flandra, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Ucraina și Ungaria, alături de poeți de limbă bască, catalană, galițiană și mirandeză. Institutul Cultural Român de la Varșovia este co-organizator și va prezenta două poete de limbă română: Krista Szöcs (România, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas) și Augustina Visan (Republica Moldova, în traducerea Olgăi Bartosiewicz-Nikolaev).

Spațiul în care se va face auzită poezia europeană va fi preponderent mediul online – site dedicat, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Spotify, pe rețelele de socializare fiind organizate și concursuri. De asemenea, o expoziție în aer liber, cu planșe în format mare cu poeme în variantă bilingvă, în original și traducere poloneză, alături de fotografiile și notele biografice ale poeților și traducătorilor lor, va fi organizată de ICR Varșovia în spațiul exterior din imediata proximitate a clădirii Institutului și Ambasadei României. Totodată, versurile vor fi prezentate și în mijloace de transport în comun (ecrane din autobuze și tramvaie, la nodul de metrou Świętokrzyska – Galeria Metro Świętokrzyska). Nu în ultimul rând, în luna mai, la Varșovia va fi organizată o dezbatere cu participarea unor poete și poeți contemporani polonezi, în spațiul librăriei PIW – Institutul Național Editorial.

În viziunea curatoarei, poeta poloneză Natalia Malek, pauza este văzută în multiplele ei valențe: ca odihnă/răgaz de la „larma” cotidiană, rigori și obligații; ca timp liber, moment de sărbătoare; ca un gol, o întrerupere a activității (discuție întreruptă, studii întrerupte, copilărie curmată); ca refuz al activității/acțiunii în semn de protest, ca semn al crizei, grevei; pauză de rău augur – separare, distanțare, despărțire; sau pauză binemeritată, cerută de propriul corp – de pildă, pauză de somn, care amintește de limitările și condiționările umane.

„Pauza poate fi plăcută. Datorită ei putem să ne luăm răgaz de la obligații, să ne regenerăm forțele. Pauzele scurte sunt așteptate cu nerăbdare, în timpul celor lungi – cauzate, de pildă, de boală – se înfiripă plictiseala sau dorul de modul de viață activ. Datorită pauzelor putem să facem un pas în spate, să privim cu detașare, să reflectăm asupra cursului lucrurilor. Se întâmplă totuși ca pauza, adică întreruperea activității, să nu fie așa cum ne-am dorit. Ca atunci când trebuie să întrerupem totul și să luptăm pentru libertate sau să fugim din țara cuprinsă de război. Experiența războiului este cea a suspendării continuității în dimensiunea individuală și socială – așa cum se întâmplă în prezent în Ucraina. Pauza poate fi și bruscă, ca atunci când ni se întrerupe discursul, o discuție sau o relație, uneori din motive prozaice, alteori din rațiuni de necesitate“, explică Natalia Malek în textul curatorial.

Krista Szöcs (n. 1990, Sibiu) este editor al revistei Z9 (Zona Nouă) și unul dintre organizatorii festivalului cu același nume. A absolvit Facultatea de Litere și Arte din Sibiu, cu o disertație despre post-punk și poezie. În anul 2013 a debutat cu volumul de poezie cu genunchii la gură (Ed. Charmides), iar în 2017 i-a fost publicată o plachetă, looked in silence, în cadrul proiectului „Poetry will be made by all“, din Zürich. În 2019, a publicat volumul berlin (Ed. Nemira), pentru care a primit premiul „Tânărul Poet al Anului”.

Augustina Visan (n. 2001) a debutat în volumul FĂ CEVA TATĂ (Editura Prut Internațional, 2021), pentru care a primit premiul pentru Debut, la categoria Carte de poezie, oferit de Biblioteca B.P.Hasdeu, Premiul Revelația anului 2022, acordat de Irina Nechit, mențiune la Revista Regal Literar. Cartea FĂ CEVA TATĂ s-a clasat printre cele mai citite 10 cărți ale anului 2022 (sondaj organziat de Biblioteca Națională). A publicat versuri în două antologii de poezie: Tineri poeți din Chișinău (selecție de Dumitru Crudu, Ed. Prut Internațional, 2020), și Antologie de poezie tânără din Basarabia (selecție și prefață de Lucia Țurcanu, ARC, 2021). Frecventează atelierul de scriere literară „Vlad Ioviță”, condus de Dumitru Crudu. A participat la Festivalului Internațional de Poezie București, ediția a XII-a. Activează ca secretar general al revistei Timpul din România, ediția din Republica Moldova.