“Wild Carpathia”, premieră la sediul central al ONU

“Wild Carpathia”, premieră la sediul central al ONU

Foto: ICR

În 27 iunie, de la ora 18.30, în vestita sală de conferințe Trusteeship Council Chamber, de la ONU – New York, Misiunea Permanentă a României la ONU și Institutul Cultural Român din New York prezintă documentarul Wild Carpathia – Seasons of Change, în premieră nord-americană.

De o factură cultural-artistică deosebită, evenimentul programat la sediul central al organizației mondiale se înscrie cu brio în strategia națională de diplomație publică, fiind menit a sprijini candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, mandatul 2020-2021.

Charlie Ottley (realizatorul britanic al miniseriei Wild Carpathia) va prezenta diplomaților acreditați la ONU, reprezentând 193 de state membre, cel mai recent documentar despre frumusețile naturale ale României, intitulat Wild Carpathia – Seasons of Change. După difuzarea filmului la ONU, va urma o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley (realizator) și de Oana Mihai (producător).

Alteța Sa Regală Prințul Charles de Wales, moștenitor al tronului britanic, promotor activ și entuziast al frumuseților naturale ale României, va adresa publicului prezent la eveniment un mesaj video introductiv.

Sinopsis: Ultimul episod al seriei Wild Carpathia – Seasons of Change (cu o durată de 47 min., în limba engleză) urmărește transformările peisajului din Carpați – de la ruginiul toamnei, trecând prin zăpezile iernii, până la înmugurirea de primavară – și elogiază frumusețea fără egal a naturii, într-o lume a culorilor vii și a tradiției păstrate nealterată peste veacuri. De la sate și comunități ce prosperă grație conservării și ecoturismului, la locuințe neolitice în peșteri, de la piscuri îndepărtate, îmbrăcate în zapadă, la biserici de gheață, filmul prezintă o față nemaivăzută a României.

Wild Carpathia Seasons of Change trage, totodată, un semnal de alarmă în privința efectelor devastatoare ale defrișărilor ilegale din pădurile seculare românesti. Episodul Anotimpurile schimbării explică, de asemenea, cum și de ce trebuie ca acestea să înceteze: ecoturismul și turismul cultural pot reprezenta viitorul pentru aceste zone, dar numai dacă se vor opri tăierile haotice de copaci se vor putea evita distrugerea masivă a ultimei regiuni „sălbatice” a Europei și a nepretuițelor comori pe care le ascunde.

Charlie Ottley. Jurnalist, scriitor și prezentator al unor emisiuni de călătorie, Charlie Ottley a lucrat ca jurnalist independent și poet, fiind autor al unor articole publicate în The Daily Express, Food & Travel Magazine, The Mail și nu numai. În ultimii cinci ani, alături de fundația The European Nature Trust, reputatul om de televiziune britanic a realizat o serie de filme ce au ca temă protejarea mediului înconjurător, a pădurilor și a munților României, proiecte ce au beneficiat de susținerea A.S.R. Prințul Charles de Wales. Charlie Ottley continuă să lucreze, în același timp, ca jurnalist independent, colaborând la prestigioase publicații, precum The Dail Mail, Food & Travel Magazine și Vanity Fair. În prezent, Charlie Ottley este editor, regizor, producător și prezentator pentru cele opt episoade ale seriei “Flavours of Romania”, având ca temă principală cultura, gastronomia și tradițiiile românești, serial ce va fi difuzat la postul de televiziune PRO TV, din țara noastră.

Oana Mihai. Fotograf și producător de film, Oana Mihai este co-producatorul seriei Flavours of Romania, ceva fi difuzat în toamna aceasta și în România. Licențiată în Studii Europene, și-a început cariera în domeniul multi-media, în cadrul companiei de web design VBM Concept. În anul 2012, a lucrat ca și coordonator de locații pentru Wild Carpathia 2: From the Mountains to the Sea, pentru ca mai apoi să fie producător asociat și co-fundraiser pentru Wild Carpathia 4: Seasons of change. Alături de producătorul și regizorul Charlie Ottley, a desfășurat activități ce au contribuit la strângerea de fonduri, într-una din cele mai de succes campanii de acest gen din România, precum și la pregatirea și coordonarea subiectelor pentru acest documentar, filmări, realizarea fotografiilor necasare pentru making off și relația cu presa. Oana Mihai a aparut în numeroase interviuri radio și televizate, încurajând și promovând cu succes protejarea patrimoniul natural și cultural al României.