„Writing and Making History: Remembering the Great War Generation”

„Writing and Making History: Remembering the Great War Generation”

Foto: ICR

România a participat pentru a unsprezecea oară consecutiv la Târgul Internațional de Carte de la Londra, desfăşurat în luna aprilie, prezentând un program conceput și realizat de Institutul Cultural Român prin intermediul Centrului Național al Cărții și ICR Londra.

La standul României de la Centrul Expozițional Olympia din Londra, la cea de-a 47-a ediție a unuia dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte, au fost prezentate peste 600 de titluri din noile apariții editoriale în limbile română și engleză, cărți de literatură, știință și artă de la 20 de edituri, inclusiv Editura Institutului Cultural Român.

Evenimentele românești, reunite sub titlul generic „Writing and Making History: Remembering the Great War Generation”/ „A scrie și a face istorie: generația Marelui Război”, au evocat, în primul rând, participarea românilor în Primul Război Mondial și Marea Unire prin intermediul ecourilor literar-artistice ale acestor momente istorice cruciale.

Tema centrală a programului a fost ilustrată prin concepția standului, semnată de graficianul Radu Manelici, care a reflectat conexiunea dintre creativitatea literară și istorie cu ajutorul unor imagini simbolice și a portretelor unor mari scriitori, dar și printr-o expoziție biografică, dedicată marilor scriitori din generația Primului Război Mondial și a Marii Uniri (Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Vasile Voiculescu, Octavian Goga, Martha Bibescu, Regina Maria, Perpessicius, Păstorel Teodoreanu, Felix Aderca ș.a.) și realizată de Muzeul Național al Literaturii Române cu sprijinul ICR Londra.

“Suntem foarte onorați şi foarte bucuroși să dedicăm participarea noastră la Târgul Internațional de Carte de la Londra unui moment istoric excepțional, Marea Unire, pe care o sărbătorim de-a lungul întregului an 2018. Dedicăm programul românesc, care poartă motto-ulMaking and Writing History / A face și a scrie istorie, generației de aur ieșită din tranșeele Primului Război Mondial, bărbaților și femeilor care au făcut Marea Unire, celor care întorși acasă din Marele Război au scris o literatură care a schimbat fața istoriei noastre și fața scrisului românesc. Suntem bucuroși să-i aducem în prim plan pe Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Octavian Goga, alături de alți autori marcanți care au avut și o statură politică, precum Regina Maria a României. Ca întotdeauna, în cadrul participării românești la Târgul de la Londra propunem un dialog între trecut și prezent, iar prezentul înseamnă cărțile unor autori români apărute recent în limba engleză pe care le-am lansat de-a lungul acestor zile, înseamnă acest dialog dintre cultura română și cea britanică pe care îl susținem prin evenimentele noastre. Standul României, din punct de vedere estetic, nu este cu nimic mai prejos decât alte standuri ale unor țări importante care pot fi văzute la Târgul Internaţional de Carte de la Londra” a declarat Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Standul românesc de la Olympia a fost, în principal, o zonă de expunere a diversității editoriale românești, precum și un spaţiu de întâlnire şi negociere pentru editorii români prezenți la Târg. Dată fiind natura strict comercială a Târgului, unde participă numai profesioniști ai cărții (editori, traducători, librari, agenți literari, distribuitori, tipografi etc.), evenimentele ce au alcătuit programul românesc au fost organizate fie la sediul ICR Londra, fie în cunoscute librării din inima Londrei.