Acasă Politic Zece pentru Cotroceni

Zece pentru Cotroceni

S-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale, duminică, 22 septembrie, fiind ultima zi de depunere a dosarelor la Biroul Electoral Central. Până luni dimineață, BEC a validat oficial dosarele a șase candidați, iar alți patru trebuie să aștepte anunțul oficial. BEC a respins două candidaturi, iar mulți au renunțat să se mai înscrie în cursă.

Klaus Iohannis este președintele în exercițiu din 2014 și candidează pentru al doilea mandat din partea PNL. A depus la BEC cele mai multe semnături dintre toți candidații: 2,2 milioane.

Viorica Dăncilă candidează din partea PSD, la depunerea dosarului de candidat aducând 1,4 milioane de semnături.

Dan Barna, din partea USR+PLUS a depus 400.000 de semnături în aceeași zi cu președintele Klaus Iohannis.

Actorul Mircea Diaconu, susținut de ALDE și Pro România, candidează ca independent. A reușit să strângă peste 400.000 de semnături de susținere.

Theodor Paleologu este candidatul Partidului Mişcarea Populară la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Peşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a venit la sediul BEC cu o trotinetă electrică, aducând, împreună cu echipa sa, 265.800 de semnături de susţinere.

Ramona Ioana Bruynssels, din partea Partidului Puterii Umaniste, și-a depus candidatura în ultima zi, împreună cu peste 280.000 de semnături.

Fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan şi-a depus candidatura împreună cu 235.119 semnături.

Alexandru Cumpănaşu se prezintă ca fiind candidatul anti-sistem, deși este păzit de o gardă de corp din Brigada specială de intervenție a Jandarmeriei și circulă cu un SUV pus la dispoziție de Ministerul de Interne.

Viorel Cataramă, candidatul din partea Dreptei Liberale, a primit o șansă din partea CCR, după ce BEC i-a respins candidatura pe motiv că 94.000 de semnături dintre cele 230.000 depuse au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.

Au renunțat

Miron Cozma a trebuit să renunțe la candidatură, BEC invocând faptul că 90% dintre semnături erau fotocopiate.

Liviu Pleşoianu a anunțat că a strâns prea puține semnături și a spus că niște ”persoane anonime” ar fi vrut să-l ajute, dar că ar fi refuzat și nu și-a mai depus dosarul.

Cătălin Berenghi, candidatul ”dacilor liberi”, nu a reuşit să adune semnăturile.

Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, zice că a avut numărul semnăturilor necesare înscrierii în cursa însă, din dragoste pentru soția sa, Gabriela Firea, care este implicată în campania electorală a candidatului PSD, a făcut ”un pas lateral”.

Claudiu Crăciun, candidatul partidului Demos, a anunțat că nu a reuşit să strângă numărul de semnături necesare validării, însă a depus cele 13.000 de semnături adunate în semn de respect pentru efortul acordat de întreaga echipă de campanie.

Nu se mai știe nimic despre Sebastian Popescu, care spunea că o să candideze din partea Partidului Noua Românie, independentul Bogdan Stanoevici, director al Circului Metropolitan de Stat, independentul Avram Iancu, bibliotecar în Alba Iulia, Ion Banu Mușcel, candidat din partea Partidului Națiunea Română, Gheorghe Funar, candidat din partea Partidului România Noastră, preşedintele Partidului Uniunea Naţională Creştină a Romilor din România, pastorul Emanuel Onoriu, fostul deputat PSD de Ilfov Ninel Peia, candidat din partea Partidului Neamului Românesc, independenul Dorin Stoichescu, jurnalistul Radu Morar, independentul Sorin Budăcan, Laurențiu Primo, liderul Mișcării Meritocrației din România și scriitorul George Alexander, stabilit în Norvegia,

Când sunt alegerile prezidențiale în 2019

Pe 12 octombrie se va da startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, campanie care se va încheia pe data de 9 noiembrie.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie.

Românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.