“Zestrea”, prezenţă românească remarcată la Veneţia

“Zestrea”, prezenţă românească remarcată la Veneţia

Sâmbătă, 18 februarie, a avut loc la Ateneo Veneto vernisajul colecţiei de veşmânt contemporan “Zestrea” semnată de Lector Universitar Dr. Liliana Turoiu, eveniment cultural înscris în programul oficial al renumitului Carnaval de la Veneția.  Costumele, fotografiile şi accesoriile ce au ca sursă de inspiraţie elemente ale costumului tradiţional românesc sunt expuse la Ateneo Veneto între 18 și 28 februarie.

Expozitia “Zestrea” constituie un demers inovativ, unitar si foarte expresiv al unui artist plastic contemporan care, în cei 20 de ani de carieră, a semnat peste 100 de expoziţii personale în 15 ţări, reuşind să transmită de fiecare dată emoţie şi frumuseţe românească. Liliana Turoiu, designer vestimentar, Lector Universitar Dr. în cadrul Universitătii Naţionale de Arte din Bucuresti, artist şi femeie de afaceri, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici Profesionisti din Romania şi preşedinte şi membru fondator al Fundaţiei Altum Studio Design.

Pentru orice artist este onorant să expună la Ateneo Veneto, spaţiu prestigios aflat în inima Venetiei, care prin arhitectura, colecţiile de artă şi carte şi picturile sale, dar şi prin istoria de două secole a promovat constant ştiintele, literatura şi artele. Mulţumesc organizatorilor si tuturor partenerilor care au facut posibil sa transmită încă o dată, prin lucrările mele, valorile si frumuseţea românească într-un eveniment de mare tradiţie şi plin de culoare şi simboluri precum Carnavalul de la Veneţia. Am fost profund impresionată că  domnul  Stefano Karadjov – Directorul Artistic al Carnavalului – a definit în discursul său proiectul “Zestreadrept o minunată reinterpretare contemporană, într-un stil unic, a tradiţiei romanești“, a declarat lector universitar Dr. Liliana Țuroiu.

O prezenţă românească remarcabilă la Carnavalul de la Veneţia, expoziţia “Zestrea” by Liliana Țuroiu este un eveniment cultural organizat de PMB, prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucuresti, Institutul Cultural Român şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul Primariei Veneţia, al Ateneo Veneto si VELA SPA.

Colectia Zestrea este minunată tocmai pentru ca reuşeşte să transmită fascinaţia trecutului, reactualizându-l într-un stil contemporan, ceea ce este în spiritul acestui carnaval”, a menţionat Stefano Karadjov, directorul artistic Carnevale di Venezia, care a fost încântat să poarte o cămaşă de ceremonie “Zestrea”, atât la vernisaj, cât şi la evenimentele oficiale ulterioare ale Carnavalului.

Vernisajul expozitiei „Zestrea”  care a avut loc în Aula Magna a Ateneului Veneţian, în prezenţa autoarei colecţiei, Liliana Țuroiu s-a bucurat de numeroşi iubitori de artă si modă prezenţi la deschiderea oficială a expoziţiei. Aceştia au admirat ţinutele expuse precum şi un moment  inedit susținut de grupul de tulnicărese “Moațele” din Câmpeni, jud. Alba, prezente şi ele cu două manifestări artistice în programul oficial al Carnavalului.