Zilele Culturii Române la Havana

Zilele Culturii Române la Havana

Cea de-a treia ediție a Zilelor Culturii Române se desfășoară, în perioada 15-26 octombrie la Havana, eveniment ocazionat de marcarea, la 26 octombrie, a 55 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Cuba.

În cadrul acestui proiect, a fost inaugurată, pe 19 octombrie, la Biblioteca Națională a Cubei, expoziția cu titlul ”55 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Cuba”, organizată de Ambasada României în colaborare cu Arhivele diplomatice române și cubaneze și cu agențiile de presă din cele două țări. La deschidere a fost prezent, alături de corpul diplomatic și reprezentanți ai unor instituții cubaneze, și primul ambasador al Cubei la București, Manuel Yepe Menéndez.

Tuturor celor prezenţi la ceremonie li s-au oferit insigne omagiale cu steagurile României și Cubei. Expoziția va fi deschisă până la 30 octombrie, anunţă Agerpres.

Programul Zilelor Culturii Române cuprinde și o Săptămână a Filmului Românesc, ediția a doua, organizată în perioada 17-22 octombrie, de asemenea de Ambasada României, împreună cu Institutul cubanez de artă și industrie cinematografică și Cinemateca Română.

Printre cele 8 pelicule selecționate pentru a fi difuzate la Havana se numără ”Drumul oaselor”, ”Trandafirul galben”, ”Misterele Bucureștilor”— primele trei filme din seria ”Mărgelatu”, care îl are ca protagonist pe actorul Florin Piersic, ca un omagiu înaintea împlinirii de către acesta a vârstei de 80 de ani.

Alte filme incluse în program sunt ecranizări ale unor nuvele românești recunoscute, precum ”Tănase Scatiu”, ”Adela”, ”Pădureanca”. Filmele sunt subtitrate în limba spaniolă.

În Cuba există o comunitate de peste o sută de români, majoritatea stabiliți la Havana, dar sunt și foști studenți cubanezi care au studiat în România și care s-au căsătorit cu românce și sunt doritori să vadă filme românești.

Tot în cadrul manifestărilor de marcare a 55 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Cuba, săptămâna viitoare va avea loc o sesiune comemorativă la Ministerul de Externe de la Havana și, de asemenea, la 26 octombrie va fi lansată o emisiune filatelică aniversară de către Federația Filatelică Cubană și Poșta din Cuba.