Zilele Filmului Românesc la Berlin

Zilele Filmului Românesc la Berlin

DISTRIBUIȚI

 În seara zilei de 26 februarie, în centrul istoric al Berlinului, se dă startul unuia dintre cele mai importante evenimente românești ale anului în capitala germană: Zilele Filmului Românesc, la Cinematograful Zeughaus, din complexul Muzeului Național de Istorie a Germaniei. Seria Rekonstruktion. Filmland Rumänien, aflată la cea de 4-a ediție, va prezenta în perioada 26 februarie – 30 martie un număr de 19 producții cinematografice, premiate la festivalurile internaționale, inclusiv o selecție a unor filme care au obținut premii în ultimii cinci ani la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Seria va fi deschisă în data de 26 februarie, orele 19.00, cu filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude. Titlul pornește de la o frază rostită în Consiliul de Miniștri, în vara anului 1941, de către viceprim-ministrul de atunci, Mihai ”Ică” Antonescu. Regizorul Radu Jude îi oferă ”micului Antonescu” un răspuns cinematografic în viziune proprie, respectiv povestea unei reconstituiri istorice. Jude îmbină narațiunea filmică cu imagini de arhivă și lecturi din cărţi de specialitate, spre a aborda un moment istoric tragic, petrecut la Odessa în toamna anului 1941.

Din program mai fac parte „Alice T” și „Un Etaj Mai jos”, de Radu Muntean, „Comoara”, „Fotbal Infinit” și „Al doilea joc“, de Corneliu Porumboiu, „Sieranevada”, de Cristi Puiu, „Soldații. Poveste din Ferentari”, de Ivana Mladenovic, „Fixeur”, de Adrian Sitaru, „Două Lozuri”, de Paul Negoescu, „Țara moartă”, „Aferim” și „Inimi cicatrizate”, de Radu Jude, „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, „Vânătoare”, de Alexandra Bălteanu, „Aniversarea”, de Dan Chișu, și „Câini”, de Bogdan Miriță.

Câteva dintre proiecții vor fi urmate de discuții cu publicul, avându-le invitate pe regizoarea Ivana Mladenovic, în seara de 6 martie, pe scenarista Xandra Popescu, în seara de 12 martie, pe producătoarea Bianca Oana, pe 24 martie, și pe monteuza Dana Bunescu, în seara de 26 martie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.