Zilele Filmului Românesc la Madrid, ediția a VIII-a

Zilele Filmului Românesc la Madrid, ediția a VIII-a

Foto: ICR

În perioada 8-15 noiembrie 2017, la Cine Doré din Madrid, va avea loc cea de-a VIII-a ediție a Ziellor Filmului Românesc, organizată de ICR Madrid și Filmoteca Española.

În intervalul scurs între ediția precedentă și cea actuală, filmul românesc contemporan s-a bucurat de un succes deosebit, ceea ce s-a tradus în distribuția a patru producții în circuitul cinematografelor spaniole: Bacalaureat (regia: Cristian Mungiu), Comoara(regia: Corneliu Porumboiu), Sieranevada (regia: Cristi Puiu) și Ana, mon amour (regia: Călin Peter Netzer).

Un fapt inedit l-a constituit și selecția a două lungmetraje românești în Competiția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian: Pororoca (regizat de Constantin Popescu), avându-i ca protagoniști pe Bogdan Dumitrache și Iulia Lumânare, și Soldații. Poveste din Ferentari, realizat de Ivana Mladenovic, după un roman și scenariu de Adrian Șchiop, care a interpretat și rolul principal alături de Vasile Pavel. Protagonistul filmului Pororoca, Bogdan Dumitrache a fost recompensat cu Premiul “Concha de Plata” pentru cel mai bun actor pentru rolul tatălui ajuns în pragul  autodistrugerii după dispariția fiicei sale. În premieră, la Madrid, Institutul Cultural Român oferă și o proiecție a filmului Pororoca, programată pentru 12 noiembrie.

Ciclul de film românesc se inaugurează cu pelicula Fixeur (regia de Adrian Sitaru), film ce va reprezenta România în cursa pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2018. Regizorul va fi prezent în perioada 7-9 noiembrie la Madrid pentru a se întâlni cu publicul și studenți ai ECAM (Școala de Film și Audiovizual a Comunității Madrid) la diverse specializări din domeniul cinematografic.