Acasă Cultura / Culte „Zilele muzeografilor – Memorie, conștiință, istorie”

„Zilele muzeografilor – Memorie, conștiință, istorie”

42 de muzeografi din Republica Moldova participă în perioada 6-9 iunie la tabăra  „Zilele muzeografilor – Memorie, conștiință, istorie”, proiect derulat la București de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Ministerul Culturii din Republica Moldova.Proiectul, care face parte din evenimentele incluse în  protocolul de colaborare dintre cele două instituții, își propune acumularea de experiență și noi cunoștințe în domeniile de interes, schimb de bune practici cu colegii din cadrul mai multor muzee din București, vizite de studiu la obiective culturale și istorice și participarea la acțiuni socio-culturale pe teme profesionale. De asemenea, proiectul vizează creșterea gradului de informare a muzeografilor cu privire la cele mai noi politici europene, teorii, practici și tendințe aferente sectorului cultural, prin experimentarea modalităților de aplicare a acestor politici, precum și elaborarea și dezvoltarea în parteneriat a unor proiecte care să faciliteze dezvoltarea profesională a persoanelor care îndeplinesc atribuții privind gestionarea, evidența și valorificarea patrimoniului muzeal în muzee și unități muzeale.

În același context, muzeografii din Republica Moldova vor participa și la lucrările seminarului internațional “We are Museums”.

Protocolul de colaborare pentru derularea de proiecte comune semnat între Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”  și Ministerul Culturii din Rep. Moldova a fost reînnoit recent, prin aordul semnat de Nicolae Brânzea director general adjunct al IEH, și Igor Șarov, viceministrul în Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Sarov_BranzeaParteneriatul  vizează realizarea, în colaborare a unor proiecte care au drept scop promovarea culturii şi a valorilor româneşti în Republica Moldova.

Astfel, în perioada 20 – 24 iunie, va avea loc la București a treia ediție a taberei „Convergențe culturale – tabără de istorie, cultură și civilizație românească”, prin care 40 de studenți de la Universitatea de Stat din Republica Moldova, specializările Istorie și Arhitectură vor participa la vizite la instituții publice, la obiective culturale și istorice din București și din țară.

De asemenea, în perioada 15-17 iunie 2016, la Chișinău va avea loc conferința „Patrimoniul cultural românesc: probleme de management, restaurare și punere în valoare”. Evenimentul are drept obiectiv crearea unui cadru de discuții între specialiștii din domeniul culturii și cel al protejării patrimoniului din România și din teritoriile din jurul granițelor țării, reprezentative pentru comunitățile românești.

În baza parteneriatului semnat, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va sprijini Târgul de Carte “ Bookfest” de la Chişinău, care va avea loc în perioada 29-31 august , cu implicarea AER în donarea cu titlu gratuit a unui fond de carte pentru reţeaua de biblioteci a Ministerului Culturii din Republica Moldova.