Zilele teatrului de acasă pentru românii din Viena

Zilele teatrului de acasă pentru românii din Viena

Patru spectacole de teatru din România sunt prezentate, în perioada 22 octombrie – 1 noiembrie, în cadrul Festivalului de Dramaturgie Europeană Contemporană din Viena. Festivalul Viena prezintă sub patronajul primarului oraşului Viena, dr. Michael Häupl, în perioada octombrie-decembrie, producţii din Austria, Cehia, Croaţia, Italia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina.

„9 din 10“, regia Leta Popescu, „Mein Kampf“, în regia lui Alexandru Dabija, „Steaua fără nume“ de Mihail Sebastian, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, şi „Bizoni. Fabula urbană #2“, regia Radu Afrim vor fi puse în scenă în faţa publicului international.

Seria de evenimente teatrale începe cu spectacolul „9 din 10” în regia Letei Popescu, prezentat pe scena Institutului Italian de Cultură de la Viena, în cadrul Festivalului de Dramaturgie Europeană Contemporană organizat de EUNIC Austria.

Speculând limbajul specific cărţilor motivaţionale, „9 din 10” este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, având la bază un scenariu colectiv, bazat pe improvizaţiile actorilor Oana Hodade, Oana Mardare şi Doru Mihai Taloş, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu. Spectacolul confruntă publicul cu realitatea îndoielnică a statisticilor de astăzi, o realitate aflată la limita dintre fals şi adevărat, la limita dintre „cum să fii?“ şi „fii tu însuţi!“. Acid şi plin de umor, “9 din 10” este o critică a standardelor actuale de perfecţiune şi o celebrare a autenticităţii din spatele acestor norme, notează romanialibera.ro

Leta Popescu este regizor şi membru fondator al Asociaţiei „Reciproca“. Leta a lucrat în zona independentă, realizând spectacolele „Parallel“ (co-regizat cu Ferenc Sinkó), „Poker“ şi „Autobahn“. Când nu lucrează cu actori, Leta susţine workshopuri de actorie în şcoli sau licee, scrie articole pe blogul personal şi face voluntariat la diferite festivaluri culturale din ţară. În 2014 a primit premiul UNITER pentru debut pentru spectacolul de teatru „Parallel“.

În zilele următoare, în premieră absolută, trei spectacole din cadrul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti vor putea fi urmărite în direct la sediul ICR Viena. Prin parteneriatul încheiat între UNITER şi Institutul Cultural Român, iubitorii de teatru din Viena vor putea urmări evenimentul desfăşurat în România.

Primul va fi „Mein Kampf” de George Tabori, în regia lui Alexandru Dabija, montare a Teatrului Naţional Cluj-Napoca ce va fi transmis vineri, 23 octombrie, ora 19.00.

Farsa antinazistă ”Mein ­Kampf”, cea mai cunoscută piesă a lui George Tabori, a fost prezentată pentru prima oară la Viena în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă.

Shlomo Herzl, un evreu bătrân vânzător de cărţi, primeşte în azilul său de noapte un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. ­Tânărul este numit Hitler, personaj egocentric şi frust, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Shlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui.

Spectacolul ”Steaua fără nume” de ­Mihail Sebastian, pus în scenă de Victor Ioan Frunză la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“, Bucureşti, va fi transmis în direct pe 30 octombrie.

”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian prezintă un oraş de provincie unde o străină fără bilet de tren și fără acte este coborâtă din tren. Încercând să o salveze de excesul de zel al șefului de gară, profesorul de matematici și astronomie la liceul oraşului, Miroiu, o invită stângace să doarmă la el acasă. Ajunsă în modesta garsonieră, străina va descoperi lumea amețitor de mare a gândurilor acestui caraghios profesor. În brațele acestui om neobișnuit, Mona cunoaște dragostea cea mare.

Publicul vienez va putea vedea și spectacolul ce va fi prezentat în închiderea Festivalului Național de Teatru, duminică, 1 noiembrie, ora 19.00, și anume ”Bizoni. Fabula urbană #2” de Pau Miró, în regia lui Radu Afrim, montare a Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu.

Cu o distribuție formată din tineri actori, regizorul Radu Afrim creează în ”Bizoni. Fabula urbană #2“ un spectacol emoționant despre moarte și supraviețuire. ”Bizoni. Fabula urbană #2” este povestea unei familii care dispare încet. Acțiunea se petrece într-o spălătorie, o afacere de familie, în care păcatele și secretele se spală prin violență și izolare. Un copil moare, o mamă dispare, un tată își pierde mințile și patru copii supraviețuiesc acestor întâmplări.