Acasă Cultura / Culte Ziua Arhivelor Naționale sărbătorită de filatelia românească

Ziua Arhivelor Naționale sărbătorită de filatelia românească

            Luni, 31 octombrie  au avut loc o serie de manifestări dedicate aniversării Arhivelor Naționale ale României, găzduite de Muzeul Național al Literaturii Române din București.

Moderatorul evenimentului a fost Alina Pavelescu, Director adjunct al instituției aniversate, iar seara a debutat cu o lansarea volumului II din lucrarea Din scrierile uitate ale Aidei Vrioni (editor Monica Negru), urmand o masa rotunda dedicata tematicii „Printi si scriitori”.

            Au luat cuvântul doamna Academician,  Georgeta Filitti, Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu, Directorul  Muzeului Național al Literaturii Române,  Dr. Cristian Anița, Directorul Arhivelor Naționale ale României, Monica Negru, Petre Otu, Silvia Irina Zimmermann, Lacramioara Petrescu, Stefania Dinu.

            Prezentă, ca de obicei la evenimentele aniversare ale principalelor Instituții ale Statului, Romfilatelia a introdus în circulație un produs special filatelic care să marcheze Ziua Arhivelor Naționale la 160 de ani de la punerea bazelor instituției în primul an când Principatele Unite se prezentau lumii cu Numele de România – anul 1862.

            Un panou filatelic, conceput original Romfilatelia, a fost dezvelit și semnat de către conducerea instituției sărbătorite, etalând în suprafața lui, alături de o grafică explicativă, un plic special și mărci poștale dedicate unor mari personalități ale culturii care s-au aflat în anumite perioade la conducerea Arhivelor de Stat cum au fost: Ion Heliade Rădulescu, Grigore Alexandrescu, Vasile Alecsandri, Bogdan Petriceicu Hașdeu.

            La aceștia s-au adăugat mărcile poștale care reproduc figura primului domnitor al României, Alexandru Ioan Cuza și imaginea primei steme de stat.

            Panoul prezentat distinților participanți la un moment aniversar se înscrie și el ca un document al Istoriei Instituției pe care o sărbătorite și va fi înscris și el ca o piesă importantă a Arhivelor de Stat.