„Ziua Bucătăriei Românești”, la Liceul ”Mihai Eminescu” din Sofia

„Ziua Bucătăriei Românești”, la Liceul ”Mihai Eminescu” din Sofia

În data de 8 noiembrie, la Liceul ”Mihai Eminescu” cu predare intensivă a limbii române din Sofia, a avut loc „Ziua Bucătăriei Românești”, eveniment organizat la inițiativa elevilor din clasa a 8-a.

La eveniment, a participat și dl. Ion Gâlea, ambasadorul României la Sofia. Membrii clubului „Salut România!” din liceu au prezentat o expoziție culinară cu produse din bucătăria românească realizate după rețete originale în limba română. Cu această ocazie, elevii au prezentat și un material cu tema “Lupul în cultura română și cultura bulgară”. La eveniment a fost prezenți, alături de elevi și profesori ai liceului, studenți de la facultatea de limba română a Universității „Sf. Kliment Ohridski” din Sofia, un expert de la Ministerul educației și științei din Bulgaria, doi reprezentanți ai Centrului pentru training creativ din Sofia, părinți etc.

15037174_562815860576488_5246442888374544903_nÎn data de 3 octombrie 2016, dl. Ion Gâlea, Ambasadorul României în Bulgaria, a vizitat Liceul românesc „Mihai Eminescu” din Sofia pentru a discuta cu conducerea, cadrele didactice și elevii școlii despre problemele și nevoile acestora în noul an școlar. De asemenea, diplomatul român s-a întâlnit cu directoarea liceului, d-na Nezabravka Taseva, precum și cu profesorii și elevii prezenți la cursuri.

În Bulgaria, românii nu sunt recunoscuți ca minoritate națională, ci doar ca grup etnic, neavând astfel dreptul la educație în limba lor în școli de stat. Organizaţiile româneşti din Bulgaria organizează cursuri de limba română de la ciclul preşcolar, până la cel liceal.

Liceul “Mihai Eminescu” din Sofia funcţionează ca unitate şcolară pentru studierea intensivă a limbii române. Liceul şi-a reluat activitatea în anul 1999, după o întrerupere de 51 de ani.

De asemenea, în Bulgaria funcţionează la Universitatea „Kliment Ohridski” din Sofia un lectorat de limba română din cadrul Catedrei de Limbi Romanice, iar la Universitatea „Kiril şi Metodie” din Veliko Târnovo există un lectorat de limba română.