Acasă Europa Ziua Eroilor în afara granițelor

Ziua Eroilor în afara granițelor

De Ziua Eroilor atât în țară cât și în străinătate sunt pomeniți eroii români căzuți pe toate câmpurile de luptă.

În Ungaria manifestările dedicate marcării Zilei Eroilor au început în 8 iunie, cu ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români organizate de Consulatul General al României la Gyula. Manifestările  au inclus slujbe religioase şi depuneri de coroane de flori. Asistenţa religioasă a fost asigurată de părintele Ionuţ Negrău, preot misionar la Săcal-Ungaria (judeţul Hajdu-Bihar), delegat al PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

9 iunie 2016_DebrecenConsul general al României la Gyula Florin Vasiloni, a participat la depure de coroane la Monumentul Ostaşului român, denumit în limbaj popular “Fecioara albă”, din Piaţa Bocskai, aflată în centrul orașului Debrecen (reşedinţa judeţului Hajdu-Bihar). O coroană comemorativă a depus și dr. Fauszt Zoltan, secretarul adjunct  al Primăriei Debrecen. De asemenea, au fost depuse coroane si s-a ţinut un moment de reculegere la „Monumentul ostaşului român căzut la datorie”, situat în “Sectorul românesc” al cimitirului municipal din Debrecen.

Ulterior, delegaţia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în oraşul Hajdúböszörmeny, unde au fost primiţi de viceprimarul Sores Istvan, La ceremonia desfăşurată în „Cimitirul soldatului român”, au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale. Au fost depuse coroane la ambele monumente aflate în aceeaşi incintă.

Principalele localități din Ungaria în care sunt înhumați eroi români sunt Aszalo (238), Gyor (200), Hajduboszormeny (236), Megyaszo (1614), Miskolc (704), Nyregyhaza (308), Rakoskeresztur-Budapesta (164), Szarfold (272). Alți 4.830 de militari români căzuți l datorie sunt înhumați în alte localitati din Ungaria.

Și românii din Ucraina au pomenit, la Tarnauca (în raionul Herța, regiunea Cernăuți) eroii satului.

9 iunie 2016_Ucraina_1
sursa foto: Euromedia

Potrivit Euromedia, de Ziua Înălțării, gospodarii satului, împreună cu autoritățile regionale, raionale și locale, s-au rugat pentru sufletele celor care au murit în deportare, departe de casă și familie.

La acțiunea comemorativă de la Tarnauca, de la Troita si Monumentul, ridicate în memoria celor deportați în Siberia, au participat elevi și profesori din cadrul Școlii din localitate, reprezentanți ai societăților românilor din regiunea Cernăuți, mass media, președinții raionului, gospodari din sat și raion, care au avut-o alături pe Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuți.

De asemenea, la Memorialul ostaşilor şi martirilor români aflat în perimetrul cimitirului evreiesc din Cernăuţi, un grup de copii de la Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti, îmbrăcați în costume populare, a adus un omagiu eroilor români. La momentul solemn a participat consulul Lucian Indreiu, de la Consulatul General al României la Cernăuți.

9 iunie 2016_Ucraina 2
sursa foto: Zorile Bucovinei

În Transcarpatia, Ispas (9 iunie), la hramul bisericii din  localitatea Topcino, românii din sat, în frunte cu Alexandru Opriş, primarul satului și lideri ai societăţilor naţional-culturale, împreună cu Ministrul Consilier Ionel Ivan de la Consulatul General al României la Cernăuţi, au participat la slujba săvârșită de  părintele Gheorghe, parohul bisericii locale.

9 iunie 2016_Moldova
sursa foto: Radio Chișinău

O ceremonie de comemorarea ostaşilor români căzuți pe câmpul de luptă s-a desfășurat joi, 9 iunie, de Ziua Eroilor, la Cimitirul de Onoare de la Țiganca, raionul Cantemir (Republica Moldova).

Evenimentul a marcat și aniversarea a 10-a de la inaugurarea cimitirului ostașilor români din localitate.

Ceremonia a început cu un parastas în memoria ostașilor români, oficiat de un sobor de preoți, urmat de depuneri de coroane de flori cu panglici tricolore, salutul gărzii de onoare și de interpretarea imnurilor României și Republicii Moldova.

La eveniment au fost prezenți Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, ministrul Apărării Anatol Șalaru, atașatul militar al României în Republica Moldova, colonel Dumitru Neacşu, reprezentanți ai corpului diplomatic ai autorităţilor locale de pe ambele maluri ale Prutului dar și sute de localnici.

La eveniment a fost prezent și Președintele Consiliului județean Prahova, Mircea Cozma, al cărui tată, Ion Cozma a participat la luptele de la capul de pod Țiganca.

Festivitatea de comemorare a veteranilor Armatei Române a fost completată de un recital de poezie și cântece patriotice, interpretate de elevii liceului Dimitrie Cantemir din Țiganca.

La ceremonie a fost ținut și un minut de reculegere în memoria celor 4 cetățeni români, decedați în urma prăbușirii unui elicopter SMURD lângă localitatea Haragâș, Cantemir.

În bătălia de la capul de pod Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea Țării.

Pe teritoriul Republicii Moldova se află numeroase monumente în amintirea eroilor români: Troiţa din Dealul Epurenilor, Cimitirul eroilor români de la Ţiganca, Monumentul eroilor din Taraclia, Monumentul eroilor din Carahasani, Cimitirul eroilor români din comuna Cania (raion Cantemir), Cimitirul eroilor din Chişinău, Cimitirul eroilor români şi germani din Făleşti (raion Făleşti), Cimitirul eroilor români din Feşteliţa (raion Ştefan-Vodă), Cimitirul eroilor români din Neculăieuca (comuna Isacova, raion Orhei), Cimitirul eroilor români din localitatea Novaci (raion Călăraşi, R. Moldova), Cimitirul eroilor români din dealul Răciulei (raion Călăraşi), Cimitirul Eroilor din Micleuşeni (raionul Străşeşti), Cimitirul eroilor din localitatea Nemţeni (raionul Hânceşti), Cimitirul Eroilor din Sociteni (fostă Prisaca) (raionul Ialoveni), Cimitirul militar românesc din Slobozia-Horodişte (raion Rezina), Cimitirul Eroilor „General Dragalina” din Tighina, Cimitirul eroilor români din Vărzăreşti (raion Nisporeni) și  Monumentul Eroilor Români din Vărvăreuca (raionul Floreşti).

9 iunie 2016_Vidin
sursa foto: Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria – AVE

La Vidin (Bulgaria), ”AVE” – Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria a comemorat prin depunera de flori la Monumentul ostașilor români de la Smârdan. Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Memoria ostaşilor români care s-au jertfit pentru libertate pe pământ cehesc au fost comemoraţi la 09 iuni2 2016_Cehiabiserica românească din oraşul Most (Boemia de Vest – Cehia), ce poartă hramul Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor şi Sfântul Mucenic Valentin. Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele Andrei Danciu, de la Parohia de limbă română „Sfântul Arhanghel Mihail şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Praga, iar la evenimentul comemorativ au luat parte și reprezentanți ai Ambasadei României la Praga. Ridicată în memoria ostaşilor români căzuţi pe teritoriul fostei Cehoslovacii în cel de-al Doilea Război Mondial, biserica a fost sfinţită la 9 octombrie 2011 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Preafericitul Krystof, la acea vreme Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Cehia şi Slovacia. Lăcaşul este cea dintâi biserică ortodoxă românească construită în Republica Cehă şi este opera unor meșteri maramureșeni din Bârsana.

DSC_0768_sizedMilitarii români dislocaţi în Baza Militară din Kandahar i-au omagiat pe eroi la Troiţa din câmpul românesc prin Apelul Solemn în memoria românilor căzuți la datorie în teatrele de operaţii din Bosnia și Herțegovina, Irak şi Afganistan și printr-o slujbă religioasă.

Ziua Eroilor a fost instituită ca sărbătoare naţională prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920 care stabilea ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai. Decizia din 1920 a fost preluată în 1995 de Parlamentul României, iar în 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată sărbătoare naţională, revenindu-se la data inițială.

Potrivit Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, în prezent sunt identificate peste 1.871 de locuri de înhumare a ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale şi în Războiul de Independenţă, răspândite în 31 de ţări din întreaga lume.