Acasă Cultura / Culte Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită la Madrid

Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită la Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu reţeaua EUNIC Spania şi cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în Spania, organizează a VI-a ediție a Săptămânii Europene a Limbilor, un program amplu, cu evenimente culturale despre limbile și culturile europene, cu scopul de a apropia culturile țărilor UE și de a celebra Ziua europeană a limbilor.

Celebrarea acestei zile a devenit o tradiţie în spaţiul iberic, în fiecare an institutele culturale naţionale şi misiunile diplomatice ale ţărilor membre ale reţelei EUNIC Spania marchează acest eveniment prin organizarea mai multor activităţi în comun sau la sediul fiecărei reprezentanţe culturale în Spania. După experiența pozitivă din anii anteriori, Reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român participă cu o serie de evenimente prin care sprijină diversitatea lingvistică europeană şi în acelaşi timp promovează și încurajează învățarea limbii române.

Atelierele de traducere pentru copii «Aventura traducerii»

Atelierele sunt destinate copiilor cu vârsta între 9 și 12 ani și vor fi animate de doi experți, Mercedes Corral (ideatoarea proiectului) și Chiara Giordano. Limbile din care vor fi făcute traducerile demonstrative sunt: română, italiana, franceza și chineza. Durata evenimentului este de 1 oră și jumătate.

Aventura traducerii este o activitate distractivă și educativă pentru a sensibiliza copiii la valoarea diversității de limbi și la importanța traducerii pentru a îmbunătăți conviețuirea între diferite culturi și respectul pentru diversitate. Pentru a face acest lucru, tinerii traducători se vor confrunta cu provocarea de a traduce diverse texte în spaniolă din italiană, franceză, română și chineză, ei necunoscând aceste limbi. Activitățile nu presupun niciun fel de cunoștințe anterioare ale acestor limbi, doar entuziasmul pentru a învăța cum se folosesc instrumentele pe care le vor avea la îndemână și atenția pentru descoperirea „prietenilor falși” și a capcanelor, pe care traducerea le poate avea.

Data și ora:

25 septembrie, de la ora 11.00, în mediateca Institutului Francez din Madrid

Intrarea este liberă, număr limitat de persoane: maxim 18 copii. Rezervarea este obligatorie:

La aventura de traducir Registro, Sáb, 25 sept. 2021 a las 11:00 | Eventbrite

Vineri, 24 septembrie, Institutul Goethe din Madrid găzduieşte un atelier interactiv de învăţare succesivă a mai multor limbi europene, printre care şi româna, în format Speak Dating, ocazie cu care participanţii vor putea participa în serii succesive la mini-cursuri demonstrative, cu durata de 5 minute. Speak dating este un atelier pentrua experimenta mai multe limbi într-un mod foarte plăcut și pentru a cunoaște diversitatea limbilor și culturilor europene.

Participanții vor avea ocazia să converseze în una sau mai multe limbi sau, dacă sunt începători, să descopere o limbă și să învețe câteva cuvinte și expresii în germană, franceză, maghiară, italiană, polonă, slovacă, cehă, română, portugheză și greacă. În total vor fi 20 de sesiuni pentru fiecare limbă. Cursurile în limba română vor fi susținute de profesoara Ruxandra Constantinescu.

Joi, 30 septembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Traducerii se va desfășura a treia ediție a concursului Europa?! privind limbile și cultura UE, un eveniment organizat de DG Traducere și Comunicare al Comisiei Europene și de EUNIC Spania.

Concursul se va desfășura online și live. La ora anunțată, prezentatorul se va adresa tuturor participanților de pe site-ul web al concursului, care vor putea concura prin intermediul aplicațiilor disponibile pentru Android sau iOS. Câștigătorii primelor trei locuri vor primi premii atractive, astfel:

  • Primul loc: Ipad Pro 11 128 GB sau Galaxy Tab S7 + 128 GB
  • Al doilea loc : telefon mobil Xiaomi Mi 11 Lite 5G 8GB + 128GB sau similar
  • Al treia loc: căști Apple AirPods sau căști Samsung Galaxy Buds Pro.

De asemenea, pentru următorii 30 de calificați se vor acorda premii (difuzoare Bluetooth, hanorace, tricouri, genți de gimnastică) pentru următorii 30 de calificări. Mai multe informații pe site-ul web al concursului: https://www.europaelconcurso.eu/

Ziua Europeana a Limbilor, sărbătorită în întreaga Europă în data de 26 septembrie, este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul şi învățarea limbilor străine. Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv sensibilizarea publicului asupra importanței învățării limbilor străine și sublinierea valorii tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.