Acasă Cultura / Culte “Ziua familiei române” şi folclorului românesc din Ungaria

“Ziua familiei române” şi folclorului românesc din Ungaria

“Ziua familiei române” a avut loc, pe 3 noiembrie, în cadrul Zilelor româneşti la Giula, în sala festivă a Liceului Românesc ”Nicolae Bălcescu”.

Manifestarea avut în centrul ei un concurs cu tema “Noi, românii din Ungaria – Obiceiurile şi trecutul istoric al românilor din Ungaria”, la care au participat 8 familii cu membri de diferite vârste din Giula care au trebuit să răspundă mai multor întrebări legate de personalităţi sau artişti plastici de origine română, instituţii româneşti din Giula, obiceiuri, sărbători şi publicaţii ale românilor din Giula, sau din Ungaria, dar şi să participe la probe instructive pentru cei mici, notează basilica.ro.

Juriul concursului a fost format din Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc Nicolae Bălcescu din Giula şi Iuliana Rad, fostă profesoară în cadrul Liceului, iar concursul a fost moderat de Prof. Stela Nicula Machour, care a şi oferit câteva informaţii despre istoricul acestui gen de manifestări pentru familii, la Giula.

La eveniment au mai fost prezenţi Mihai Cerhati, preşedintele Autoguvernării de Naţionalitate Română din Giula, care a rostit şi cuvântul de bun venit adresat participanţilor, Delia Covaci, Directorul-Executiv şi Redactorul-Şef al publicaţiei CDronica a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Eva Iova-Şimon, directorul săptămânalului Foaia Românească, Florin Olteanu, profesor de Limba Română la Institutul Pedagogic din Szarvas, Ion Budai, fost director al Liceului Românesc din Giula, şi alţi invitaţi.

Concursul s-a desfăşurat într-o atmosferă de competitivitate, dar şi de voie bună şi prietenie şi a fost apreciat de toţi participanţii. Premiul I a fost câştigat de familia Cefan, pe locul II s-a situat familia Covaci, iar pe locul al III-lea a fost familia Stăvaru, dar toate familiile participante au primit câte un premiu generos din partea organizatorilor.

”Zilele româneşti la Giula” au continuat şi miercuri cu ”Ziua folclorului românesc”, la care au fost prezenţi oaspeţi de seamă din părţile Caransebeşului (precum Ansamblul Zestrea Gugulanilor) şi ale Făgetului, în frunte cu Ioan Olteanu, directorul Ansamblului Artistic Făgeţeana şi vechi prieten al comunităţii româneşti din Ungaria.