Acasă Bulgaria Ziua Limbii Române în comunitățile istorice

Ziua Limbii Române în comunitățile istorice

31 august, Ziua Limbii Române, este cinstită de românii de pretutindeni, cu bucurie și respect, ca semn al apartenenței la neam. Românii, oriunde s-ar afla, nu uită această importantă sărbătoare din calendarul identității naționale. În jurul granițelor, românii, etnici sau cu cetățenie, marchează această zi.

Cu prilejul manifestărilor dedicate Limbii Române, o delegație a Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României se va afla în perioada 28 – 31 august, alături de românii din nordul Bucovinei, în Ţinutul Herţa, raionul Storojineţ şi Cernăuţi (Ucraina).

Delegaţia, condusă de senatorul Marcel Bujor, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, va avea întâlniri cu reprezentanţi ai Administraţiei Regionale de Stat din Regiunea Cernăuţi, cu primarii români din raionul Herţa şi Storojineţ, precum şi cu un grup de parlamentari ucraineni.

Membrii delegaţiei române vor participa, de asemenea, la manifestările dedicate Zilei Limbii Române care vor fi organizate la Cernăuți, în data de 31 august 2015.

Cu ocazia deplasării, membrii Comisiei românilor de pretutindeni vor face o donaţie de carte românească şi de echipamente IT, continuând astfel, pentru românii din Ucraina, proiectul lansat anul tecut de dotare a bibliotecilor şcolilor româneşti din jurul graniţelor ţării.

Evenimentele dedicate Limbii Române vor bucura și românii din Ismail, unde mestrul Gheorge Zamfir va susține un concert aparte. În deschiderea concerului pe scena Palatului de Cultură „Taras Șevcenko“ din Ismail va cânta Stela Botez, cunoscută interpretă de muzică populară din regiune.

Autor a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, maestrul Gheorghe Zamfir este apropiat sufleteşte de spațiul etno-folcloric basarabean. Cu o viaţă dăruită muzicii universale, naiului, folclorului românesc, Gheorghe Zamfir a vândut peste 120 milioane de discuri în toată lumea şi are peste 160 de albume înregistrate şi nenumărate distincţii şi onoruri la nivel mondial.

Seria evenimentelor care marchează Ziua Limbii Române a început în Rep. Moldova la 27 august, la Soroca, cu trei evenimente culturale. Pe Aleea Clasicilor din Parcul Central a fost dezvelit bustul lui Constantin Stere. Lucrarea este o donaţie din partea Consiliului Judeţean Prahova şi Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” din Ploieşti.

Tot în Parcul Central din Soroca este prezentată expoziţia „Constantin Stere, scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri”, dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea scriitorului, profesorului, juristului, publicistului și omului politic Constantin Stere (data nașterii: 1 iunie 1865) şi va fi deschisă până pe data de 1 septembrie 2015.

Maestrul Gheorghe Zamfir va concerta, pe 29 august, în Piața Horelor din Cahul, iar în deschidere va urca pe scenă Stela Botez. De asemenea, Casa părintească a poetului Grigore Vieru, din satul Pererâta, raionul Briceni, transformată în muzeu, urmează să fie inaugurată pe 31 august, de Ziua Limbii Române. În curtea casei-muzeu a fost amenajat un foişor de lemn, unde vor fi organizate cenacluri literare.

Evenimentele vor continua în perioada 31 septembrie – 1 august prin a doua ediţie a Conferinței Internaționale „Limba română – limbă a integrării europene”, la Academia de Științe a Moldovei. Și-au anunțat perticiparea nume de rezonanță din mediul academic atât din România, cât şi din Rep. Moldova, printre care acad. Eugen Simion (România), acad. Mihai Cimpoi (România/ Republica Moldova), Ileana Mălăncioiu (România), Bogdan Creţu (România), Eugen Uricariu (România).

În acest context, Primăria Municipiului Chișinău organizează expoziția stradală „Lupta cu inerția – Poeții generației ’60“ în data de 31 august 2014, la Biblioteca Națională a Rep. Moldova. Expoziţia va reuni portrete și texte ale unora dintre cei mai reprezentantivi poeţi români, precum Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ion Gheorghe, Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Cezar Baltag, Adrian Păunescu, Gabriela Melinescu, Leonid Dimov, Ioanid Romanescu, Grigore Hagiu, Constanța Buzea, Grigore Vieru, Victor Teleucă, Liviu Damian, Gheorghe Vodă, Pavel Boțu, Anatol Codru, Ion Vatamanu, Dumitru Matcovschi.

Limba Română va fi sărbătorită și la Comrat, unde 8 septembrie va fi vernisată expoziţia ”Lucian Blaga – Poemele luminii” la Universitatea de Stat din Comrat. Evenimentul va avea loc în prezenţa directorului ICR Chişinău, acad.Valeriu Matei. Expoziția, dedicată marelui scriitor român și operei sale, conţine fotografii, date biografice, poezii, texte filozofice, aprecieri ale criticilor literari etc. și urmează să constituie un subiect de dezbatere pentru studenții ce studiază literatura română din epoca modernă.

Ansamblul Folcloric ”Romanați” va urca, pe 29 august, pe scena din Vidin, în fața românilor din Bulgaria, la sărbătoarea Zilei Limbii Române.

Cu această ocazie, la Vidin vor fi susținute și două prelegeri destinate comunității românești – ”Tradiţii și obiceiuri la românii sud-dunăreni“ și ”Port popular: similitudini și apartenență la fondul cultural românesc”, care vor fi prezentate de Mariana Iuliana Grumăzescu, director al Direcţiei Comunicare, Educaţie Muzeală din cadrul Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Ansamblul Folcloric ”Romanați”, condus de maestrul Florian Teodorescu și aflat sub egida Centrului Cultural Municipal Caracal (jud. Olt), reprezintă de peste 25 de ani o forță pe scena dansului și cântecului tradiționale românești, fiind dedicat valorificării scenice a tezaurului folcloric, cu precădere, dar nu exclusiv, a celui din zona oltenească.

Manifestările continuă cu seria de evenimente susținute de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română, cu ocazia Zilei Limbii Române și este organizat în colaborare cu Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria „AVE“ și Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti“.

Românii din Serbia vor sărbători prin hore, pe 28 august, la Sân Mihai, alături de Dinu Iancu Sălăjanu și taraful său, care vor urca pe scenă cu ocazia Zilei Limbii Române.

“În deschiderea concertului, ansamblul popular Sadoveanu din Sân Mihai va prezenta o serie de cântece și dansuri populare românești specifice comunității românești din Voivodina. La eveniment vor participa reprezentanții Comunității Românești din Serbia, un reprezentant al Ambasadei României la Belgrad, fiind reprezentat și Insitutul Cultural Român”, a declarat pentru TIMP ROMANESC, Stevan Mihailov, vicepreședintele CRS.

Dinu Iancu Sălăjanu este director al ansamblului de cântece si dansuri „Porolisum“.

Și cursanții de limbă română din cadrul Ascociației “Renașterea Românilor din Serbia” vor celebra, pe 29 august, limba română printr-o întâlnire la sediul din Boljevac. Întâlnirea dintre profesori, părinți și elevi capătă o importanță în această în această zi deoarece lunile trecute s-au pus bazele unei biblioteci în limba română pentru copiii din zonă. ”Încă nu am adus toate cărțile necesare pentru că încă nu avem spațiul complet amenajat, dar tinerii de aici au o deschidere către tot ce este în limba română. Sperăm ca în viitorul apropiat să finalizăm amenajarea și dotarea noii biblioteci din Boljevac“, ne-a recizat Vlada Savici, președintele Ascociației “Renașterea Românilor din Serbia”.

“Vom avea o întâlnire aparte cu învățătoarea cursanților de limba română, dar și cu părinții lor. Evenimentul este unul foarte important pentru noi, deoarece tinerii vor recita poezii în limba română, vom reliefa însemnătatea cunoașterii limbii române și a culturii noastre. Va fi o zi încărcată, pentru că tot pe 29 august reprezentanții asociațiilor românești din Serbia se vor reuni la Kladovo pentru a discuta și sublinia valoarea limbii române, păstrarea tradițiilor și a limbii române, dar și situația limbii române în Serbia. Intenționăm să informăm foarte bine oamenii care vor să se înscrie la cursurile de limba română din Serbia pentru că vor urma și alte înscrieri”, a mai adăugat Vlada Savici.

În premieră, Ziua Limbii Române va fi sărbătorită, pe 29 august, la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, unde va avea loc un program folcloric, vor fi organizate două expoziții (o expoziție de port popular românesc și o alta cu obiecte tradiționale folosite în gospodăriile românești ce datează din secolul al XIX-lea), o expunere dedicată importanței și istoriei limbii române și o masă rotundă.

La evenimentul dedicat Zilei Limbii Române vor participa români din zona Kladovo, participanți la cursurile de limba română cu elemente de cultură națională, copii care frecventează cursurile de limba română, precum și lideri ai comunității românești din Serbia de Răsărit.

“Ziua Limbii Române, care se sărbătorește oficial din anul 2013, pe data de 31 august, este un prilej de bucurie pentru toate comunitățile românești care trăiesc în jurul granițelor României. În preajma acestei zile de final de august se organizează manifestări care marchează importanța și frumusețea nepieritoare a limbii în care Eminescu, Slavici, Sadoveanu, Arghezi sau Grigore Vieru”, afirmă Tihan Matasarevici, președintele Centrului Cultural Românesc din Kladovo.

La Centrul Cultural Românesc din Kladovo sunt așteptați, cu ocazia Zilei Limbii Române, atât etnicii români din zonă, cursanți ai Centrului Cultural, copii care învață limba română, dar și profesori de limba română de peste Dunăre, care le vor vorbi despre frumusețea limbii. Liderii comunității românești din Valea Timocului sunt, de asemenea, așteptați să se alăture evenimentului.

Directorul Centrului Cultural Românesc din Kladovo și președinte al Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor ”Dunărea” din Kladovo, Tihan Matasarevici, susține că a dorit să organizeze acest eveniment pentru a marca ziua limbii pe care și românii din Serbia o moștenesc de la strămoșii lor, limba română pe care minoritatea românească din zona numită Valea Timocului o vorbesc în familie, și ale cărei taine se străduiesc să le afle la cursurile organizate în Centrul Cultural din Kladovo, dar și la cursurile introduse în școlile de stat de Ministerul Educației din țara vecină.

De asemenea, la eveniment au fost invitate și autoritățile locale din Kladovo, precum și poetul Mihailo Vasilievici, cunoscut atât pentru opera sa, cât și pentru muzeul deschis în propria locuință din Kladušnica.

Ziua Limbii Române va fi celebrată și de românii din Ungaria. Evenimentele vor începe, pe 29 august, cu un concert susținut de Dinu Iancu Sălăjanu și taraful său, la Casa de cultură din Micherechi.

De asemenea, această zi va mai fi celebrată și de elevii de la Şcoala generală românească din Micherechi, care se vor bucura, pe 8 septembrie de un spectacol de teatru prin care va fi marcată Ziua Limbii Române.

Actorii Alexandru Stama, Răzvan Daniel Marina, Bianca Cristiana Hedeş şi Veronica Violeta Căliman vor susţine spectacolul ”Cei trei purceluşi”, o adaptare de Mirela Retegan după celebra povestire pentru copii. Acesta va fi urmat de o întâlnire pe scenă cu personajul ”Fetiţa Zurli”, care va continua interacţiunea cu micii spectatori.

Programul din acest an va fi susţinut de compania de teatru pentru copii ”Gaşca Zurli” din Cluj şi va fi găzduit de Casa de Cultură ”Gheorghe Dulău” din Micherechi, începând de la ora 09.00.

Evenimentele, menite să marcheze Ziua Limbii Române, sărbătorită, din 2013, pe 31 august, sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria.