Ziua Limbii Române, marcată prin evenimente în comunitățile istorice

Ziua Limbii Române, marcată prin evenimente în comunitățile istorice

În perioada 27 august – 6 septembrie  2017, în comunitățile de români din Serbia, Bulgaria și Ucraina vor avea loc evenimente culturale menite sムpromoveze limba românムși identitatea româneascăƒ, organizate de Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru marcarea Zilei Limbii Române.

Serbia

Pe data de 27 august 2017, la Biserica Sf. Arhangheli și Sf. Constantin Brâncoveanu din Bor  va avea loc un eveniment cu tradiție organizat în parteneriat cu asociații reprezentative ale românilor din Timoc. Programul va debuta cu un recital de poezii și cântece susținut de copiii etnicilor români din zonムși de cântece bisericești interpretate de corul “Ioan Valahul” format din preoții români care slujesc în Timoc și va continua cu reprezentații de muzicムși dansuri populare românești ale unor ansambluri locale, soliști populari români/vlahi din Timoc (NE Serbiei), respectiv din satele cu populație majoritar româneascăƒ.

În data de 31 august 2017, la sediul Bibliotecii Naționale din Bor va avea loc, începând cu ora 18.00,  conferința-dezbatere ”Sinonimia vlah/român – provocăƒri și realități. Graiuri vorbite de românii/vlahii din Timoc”. La eveniment vor participa reprezentanți ai asociațiilor românilor/vlahilor din Timoc, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române în Timoc, lectori invitați etc. În cadrul conferinței va susține o prelegere și dr. Slavoliub Gațovici, autor al seriei de Lucrăƒri selectate privind Istoria Românilor/Vlahilor din Serbia de Răƒsăƒrit în cinci căƒrți, despre volumele “Oiconimia neslavムa zonei Vidin în secolele XV-XVI”, “De la români și limba latinムpânムla românii timoceni și limba românピ, “Vlahii în documentele istorice a arhivei din Zaiecear” și “Unde dispăƒrurムromânii ai lui Tihomir Djordjevic”? și “De la sârbi românizați pânムla limba vlahピ. În foaierul bibliotecii va avea loc și o expoziție de costume populare vechi din mai multe zone ale Timocului, dar și de hărți și fotografii despre comunitatea românilor/vlahilor din Timoc, care pun în valoare identitatea comunムa costumelor populare de pe cele douムmaluri ale Dunăƒrii.

Bulgaria

Ziua Limbii Române va fi săƒrbăƒtoritムși de românii din Bulgaria. Evenimentul, care va avea loc în Pocraina, regiunea Vidin, va debuta un recital de poezie și cântece românești susținut de copiii și tinerii care au participat la cursurile limbăƒ, culturムși civilizație româneascムorganizate de Asociația ”AVE” și va continua cu o reprezentație de muzicムși dansuri populare românești susținutムde ansamblurile populare de copii din Vidin și un recital al cunoscutului interpret Ion Crețeanu și al grupului de copii din ”Poienițele” din Poiana Mare (jud. Dolj). Manifestarea va avea loc pe data de 27 august, în Casa de Culturムa Tineretului din Vidin, începând cu ora 18.00.

Ucraina

Și românii din Cernăƒuți săƒrbăƒtoresc Ziua Limbii Române. La Centrul Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăƒuți va avea loc în data de 6 septembrie 2017, începând cu ora 10.00, conferința ”Culturăƒ, spiritualitate și identitate românească”, care se va axa pe teme ce țin de păƒstrarea limbii și identității românești în comunitățile istorice, statutul, rolul și funcțiile limbii române în Ucraina, legislație și practici, rolul și vocația tinerilor în promovarea culturii în societate, credințăƒ, în condiții de deznaționalizare și asimilare, etc. Lectori principali invitați:  Pr. Conf. Dr. Constantin Necula (Arhiepiscopia Sibiului), Vlad Cubreacov, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din partea Repulicii Moldova, expert în problematica minorităților românești din spațiul ex-sovietic. Vor lua cuvântul, printre alții, Vasile Tăƒrățeanu și lideri ai asociațiilor românești reprezentative din Bucovina de Nord.

Evenimentele sunt organizate, în parteneriat, de Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni,  Protopopiatul Daciei Ripensis din Timoc (Serbia), Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia ”Ariadnae Filum”, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria ”AVE” și Centrul Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți.

Ziua Limbii Române a fost instituitムprin Legea nr. 53/2013 care prevedeƒ celebrarea acestei săƒrbăƒtori pe data de 31 august a fiecăƒrui an.

Legea a fost inițiată în 2011 de senatorul Viorel Badea, cu susținerea a 166 de parlamentari.

Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcatムde autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străƒinăƒtate, prin organizarea unor programe și manifestăƒri cultural-educative, cu caracter evocator sau științific. Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în aceastムzi drapelul României sムfie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de căƒtre autoritățile și instituțiile publice. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestăƒrilor. Totodatăƒ, Societatea Românムde Radiodifuziune și Societatea Românムde Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei săƒrbăƒtori.