Acasă Bulgaria Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an pe 31 august 2018, fiind una dintre sărbătorile reprezentative pentru neamul românesc.

În anul Centenarului Marii Uniri a românilor, Academia Română și-a reafirmat punctul de vedere cu privire la identitatea istorică şi lingvistică a românilor din nordul şi din sudul Dunării. Conform adevărului ştiinţific, poporul român are patru ramuri istorice – dacoromâni, aromâni, meglenoromâni, istroromâni – vorbitori ai dialectelor limbii române, dacoromân, aromân, meglenoromân, istroromân. Toţi aceşti români formează o unitate etnică şi vorbesc aceeaşi limbă.

Limba română este o limbă bogată, cu un impresionant vocabular într-o continuă schimbare, fiind o limbă vie. Trebuie să ne iubim limba și să apreciem eforturile strămoșilor noștri care au transmis cultura și tradiția poporului din generație în generație.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni, din subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni sărbătorește Ziua Limbii Române în comunitățile românești din afara frontierelor țării noastre prin organizarea de evenimente care marchează importanța limbii române.

În perioada 29 august – 2 septembrie, la Moldexpo Chișinău are loc cea de-a treia ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău.

În data de 31 august 2018, la Cahul, în Republica Moldova are loc un concert extraordinar etno-jazz, susținut de Vali Boghean și Band-ul său. Evenimentul intitulat „Pentru limba, pentru limba țării” se desfășoară în Piața Horelor din Municipiul Cahul, începând cu ora 19,00.

Tot astăzi, la Bor, Serbia are loc conferința „Limba noastră românească – Pod peste Dunăre”. În cadrul acesteia, lideri ai românilor/vlahilor din Timoc, etnologi, reprezentanți ai mediului asociativ și jurnaliști vor susține prelegeri despre importanța învățământului în limba maternă pentru comunitatea de români din regiune și despre provocările la adresa cultivării identității românești prin oportunitățile de conservare și promovare a limbii române în Serbia de răsărit.

Ziua Limbii Române va fi marcată și la Vidin, în Bulgaria. În data de 2 septembrie va avea loc conferința cu titlul ,,Promovarea și păstrarea limbii române la clasele pilot cu predare în limba română”. În cadrul evenimentului, vor susține prelegeri profesori din România și Bulgaria despre rolul și importanța limbii române pentru comunitatea românească din regiunea Vidin.

În data de 2 septembrie 2018, la Cernăuți, Ucraina va avea loc dezbaterea ,,Limba noastră cea română”, urmată de un spectacol de muzică și dansuri populare tradiționale românești. În cadrul evenimentului vor fi premiați de către IEH câștigătorii fazei naționale la Olimpiada de Limba și Literatura Română, dar și pe profesorii lor.

Importanța limbii române în comunitățile istorice va fi subiectul evenimentelor organizate de IEH, în parteneriat cu reprezentanțele diplomatice în Corcea, Albania, în data de 7 septembrie, în Ismail, Ucraina, în data de 8 septembrie și în Scopie, Macedonia în data de 15 septembrie. Dezbaterile vor fi urmate de recitaluri de poezie dedicate Zilei Limbii Române și spectacole de muzică românească.

Începând cu 2013, Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu „Limba noastră, cea română“, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.