Acasă Alte comunitati Ziua Naţională a României sărbătorită de românii din toate colţurile lumii

Ziua Naţională a României sărbătorită de românii din toate colţurile lumii

Ziua Națională a României va fi sărbătorită în reţeaua Institutului Cultural Român din întreaga lume.

  • Accademia di Romania

          Accademia di Romania, împreună cu Ambasada României în Republica Italiană, organizează, pe 27 noiembrie, concertul „Un pic de Românie – O poveste de iarnă”, susţinut de Ducu Bertzi şi Neculae Constantin (chitară), în Sala de concerte de la sediul său. Concertul va cuprinde colinde, cântece de iarnă şi alte compoziții binecunoscute semnate de Ducu Bertzi. Concertul este adresat tuturor românilor din Roma, dar şi publicului meloman, obişnuit al evenimentelor muzicale de la sediul Accademia di Romania.

De asemenea, Accademia di Romania, împreună cu Ambasada României în Republica Italiană, organizează pe 2 decedmbrie un concert al Cvartetului Sattler la Palazzo Brancaccio din Roma. Cvartetul este format din muzicienii: Ioana Forna (vioară) – România, Joana Ly (vioară) – Portugalia, Francis Gallagher (violă) – Marea Britanie, Florian Sattler (violoncel) – Franţa. Programul concertului cuprinde lucrările: Cvartet de coarde no. 12, American de Antonin Dvorak, La muerte del Angel de Astor Piazzola și Aranjament Cvartetul Transilvan – Suite româneşti. La concert vor fi invitaţi reprezentanţi ai corpului diplomatic, artişti şi jurnalişti italieni, precum şi reprezentanţi ai comunităţii de români din zona Romei și din Italia.

  • Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin organizează, pe 1 decembrie, în colaborare cu Ambasada României la Berlin, un recital de excepție susținut de Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, cu ocazia Zilei Naţionale a României, a omagierii a 60 de ani de la moartea renumitului compozitor George Enescu şi a 135 de relaţii diplomatice între România și Germania. Recitalul va avea loc în Sala mică a Konzertaus, unul dintre cele mai prestigioase spații de concerte din Berlin. Alexandru Tomescu va interpreta piese de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Johann Sebastian Bach, Niccolò Paganini şi Eugène Ysaÿe. Recitalul va continua cu Dinu Lipatti Trio Plus, care va interpreta o piesă de Johannes Brahms.

Totodată, o expoziție de fotografie dedicată Festivalului Internațional George Enescu va avea loc în galeria Institutului Cultural Român de la Berlin. Expoziția „Interludes/Interludii“ a artistului Cornel Brad, curator Roxana Gibescu, prezintă o selecție de portrete ale soliștilor, dirijorilor, instrumentiștilor și dansatorilor care au participat la Festivalul Internațional George Enescu, printre ei: Sir Neville Marriner, Marek Janowski, Murray Perahia, Antonio Pappano, Boris Berezovski, Christian Zacharias, Ottavio Dantone, Dimitry Sitkovetsky, James Judd, Semyon Bychkov, Katia și Marielle Labeque, Vladimir Jurowsky, Alexandra Dariescu, Maxim Vengerov, Pinchas Zukerman, Vadim Repin, Boris Brovtsyn, Iosif Prunner, Fazil Say, Elisabeth Kulman, Anita Hartig, Julian Rachlin, Mariss Jansons, Lawrence Foster și Ioan Hollender.

  • Institutul Cultural Român de la Bruxelles

           Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează o expoziție de pictură contemporană cu lucrările a șase artiști din Republica Moldova, la Comisia Europeană, în perioada 1-17 decembrie.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența comisarului european Corina Crețu, a curatorului Tudor Zbârnea (pictor și director al Muzeului Național de Artă al Moldovei – MNAM) și a pictorului Ghenadie Jaloba. Expoziția cuprinde lucrări ale următorilor pictori: Tudor Zbârnea, Veaceslav Fisticanu, Valeriu Herța, Ghenadie Jaloba, Vladimir Palamarciuc, Igor Sverenei. Expoziție a fost prezentată la Mons 2015 – Capitală europeană a culturii, în cadrul unui proiect dedicat Republicii Moldova, în special, și culturilor din parteneriatul estic, în general – un proiect EUNIC Bruxelles, în parteneriat cu Alliance Francaise Bruxelles – Europe și cu Institutul polonez Bruxelles.

Pe 6 decembrie va avea loc şi Concertul omagial George Enescu dedicat Zilei Naţionale a României. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei și este gândit sub forma unui matineu muzical susţinut de Eduard Stan la Muzeul instrumentelor muzicale din Bruxelles, un loc de referinţă în oferta culturală a capitalei Belgiei. Recitalul de pian va fi un omagiu adus compozitorului George Enescu, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc 60 de ani. În program vor figura lucrările: Sonata în la minor op. 42 de Franz Schubert, Barcarolle op. 60 de Frederic Chopin, Suita op. 10 de George Enescu. La finalul concertului, Eduard Stan va participa la o sesiune de autografe pentru publicul prezent.

 Institutul Cultural Român de la Budapesta

 „Vioara lui Enescu la Budapesta“ ajunge pe 1 decembrie în recital de Ziua Naţională a României, în sala de conferinţe a Hotelului Gellért din Budapesta. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României la Budapesta și va fi susţinut de violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor Radio România, care va cânta pe vioara Guarneri del Gesu, instrument pus la dispoziţie de Muzeul Naţional „George Enescu. Violonistului i se va alătura pianistul Horia Mihail, unul din cei mai apreciaţi muzicieni români ai generaţiei sale, solist-concertist al Orchestrelor Radio România.

  • Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău

           Expoziția ,,România și românii în Primul Război Mondial“ a avut loc pe 19 noiembrie la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Leova. Expoziția a adus  în atenția publicului o serie de fotografii, documente de arhivă, mărturii, ilustrații, hărți, extrase din presa vremii ș.a., menite să reconstituie evenimentele din perioada de neutralitate a Regatului României (1914-1916), luptele de front după intrarea României în război alături de Antanta, precum și o serie de materiale legate de sfârșitul războiului, sfârșit care a constituit pentru țara noastră preambulul realizării unui vechi deziderat istoric: Marea Unire din 1918.

Tot în yiua de 19 noiembrie a avut loc şi expoziția ,,Tudor Arghezi, lumea cuvintelor potrivite“ la Biblioteca Publică Raională „Valeriu Matei“ din Leova. Conţinând fotografii, date biografice, articole, fragmente de proză, poezii, texte critice, expoziția urmărește parcursul biografic al unuia din cei mai mari scriitori români – Tudor Arghezi, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 135 de ani.

De asemenea, două reprezentaţii cu spectacolul Fata din curcubeu de Lia Bugnar, cu actrița Tania Popa, se vor desfăşurape  29 și 30 noiembrie de Ziua Naţională a României la Chişinău şi Soroca. Evenimente organizate în colaborare cu Consiliul Raional Soroca, Fata din curcubeu este un eveniment semnat Lia Bugnar (autor şi regizor), Tania Popa şi Marian Hâncu (interpreţi).

Ziua Naţională a României va fi celebrată şi pe 30 noiembrie, printr-un concert extraordinar de muzică clasică la Sala cu Orgă din Chișinău. Evenimentul, devenit tradițional pentru publicul meloman din Chișinău, va fi susținut de Orchestra Națională de Cameră, sub bagheta maestrului Cristian Florea, și de tânărul şi talentatul violoncelist român Andrei Ioniţă. Vor fi vor interprete lucrările: Paul Constantinescu – Concert pentru corzi; Alfred Alessandrescu – Amurg de toamnă, Joseph Haydn – Concert pentru violoncel în Do major şi P.I. Ceaikovski – Pezzo capriccioso.

1 decembrie va debuta cu expoziția „Generația basarabeană a Marii Uniri“, la Liceul Teoretic „Elena Alistar“. La vernisaj va participa acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român de la Chișinău. Expoziția va fi deschisă vizitatorilor până în data de 4 ianuarie 2016.

Ziua va continua cu expoziția ,,Constantin Stere, scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri“, la Muzeul de Etnografie și Istorie din Soroca cu prilejul Zilei Naționale a României. Conţinând fotografii, date biografice, fragmente de proză, articole, aprecieri ale criticilor, expoziția urmărește parcursul biografic al lui Constantin Stere, figură emblematică a scenei politice românești din primele patru decenii ale secolului XX, unul din militanții cei mai activi ai Unirii Basarabiei cu România, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 150 de ani. Expoziția va fi deschisă vizitatorilor până pe 29 decembrie.

O Masă rotundă sub titlul „Marea Unire de la 1918“ și vernisarea expoziției ,,Lupta cu inerția – Poeții generației ’60“ la Universitatea de Stat din Comrat, vor avea loc pe 3 decembrie în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare a României la Comrat. Va avea loc și masa rotundă ,,Marea Unire de la 1918“. Directorul Institutului Cultural Român de la Chișinău, acad. Valeriu Matei, va participa la evenimente. Expoziția va fi deschisă vizitatorilor până în data de 7 ianuarie 2016.

Maratonul manifestărilor dedicate României în Rep. Moldova va continua, în perioada 3-14 decembrie, cu expoziţia de sculptură ,,Misterul formelor“, în colaborare cu Filarmonica Națională ,,Serghei Lunchievici“ din Chișinău. O expoziție specială de sculptură a tânărului artist plastic român Vladlen Babcineţchi. Manifestarea se înscrie în planul de activități complexe pregătit de Institutul Cultural Român de la Chișinău pentru a marca Ziua Națională a României, plan ce încearcă să acopere toate palierele vieții culturale din Republica Moldova (muzică clasică, program muzical pentru tineri, expoziții cu temă istorică și literară, expoziții de sculptură).

Concursul recitatorilor de poezie „Lumină lină“ va începe pe 4 decembrie se va desfășura în acest an sub semnul Zilei Naționale a României și al apropiatelor sărbători ale Crăciunului, la casa de Cultură din Peresecina, raionul Orhei. Participanții vor recita versuri din clasicii literaturii române, dar și din creația poeților contemporani de pe cele două maluri ale Prutului. Din juriul care va evalua prestația fiecărui recitator fac parte poetele Claudia Partole și Marcela Mardare, precum și preotul-poet Sergiu Matei (Mitropolia Basarabiei). Invitați de onoare la manifestare sunt acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român de la Chișinău și Preasfințitul Antonie, episcop de Orhei al Mitropoliei Basarabiei. Cu acest prilej, poetul Valeriu Matei va vorbi despre poezia lui Nicolae Labiș și a poeților generației sale.

O serie de concerte de Ziua Naţională a României vor avea loc în perioada 5 – 6 decembrie, şi la Leova și Cantemir – Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra. Evenimente organizate în colaborare cu Consiliul Raional Leova și Consiliul Raional Cantemir. Vor fi interpretate piese din repertoriul regretaților artiști Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Paula Seling va concerta, pe 7 decembrie, de Ziua Naţională a României. Pentru a marca Ziua Naţională a României într-un manieră cât mai accesibilă şi atractivă pentru publicul tânăr, Institutul Cultural Român de la Chişinău organizează un concert extraordinar al cunoscutei compozitoare şi interprete Paula Seling. Concertul va purta titlul generic MIRACOL şi va fi susţinut live de artistă şi de trupa sa pe scena Palatului Naţional – cea mai mare sală de spectacole din Chişinău, cu peste 1.800 locuri. Evenimentul este co-organizat de Euroregiunea Siret-Prut-Nistru şi de Societatea Culturală Muzicounivers.

Expoziția ,,George Călinescu – scriitor, istoric şi teoretician al literaturii române“ va conchide pe 19 decembrie, la Liceul Teoretic „Constantin Spătaru“ din Leova manifestările dedicate Zilei Naţionale a României în Rep. Moldova.

  • Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul

România va fi celebrată, pe 27 noeimbrie, la Izmir printr-un concert. Evenimentul va avea loc la Hotel Villa Levante din Izmir și va fi susținut de soprana Diana Gheorghe și tenorul Alin Stoica. Programul serii va cuprinde atât piese românești, cât și piese din repertoriul international.

De asemenea, Orchestra Română de Tineret la Istanbul va concerta, pe 1 decembrie de Ziua Națională, împreună cu Ambasada României la Ankara și Consulatul General al României la Istanbul. Evenimentul va avea loc în Sala mare de spectacole a Centrului Cemal Reșit Rey din Istanbul. În programul concertului sunt incluse valoroase lucrări românești, dar și compoziții din repertoriul universal: Rapsodia nr. 1 în La major de George Enescu, Balada de Ciprian Porumbescu, Uvertura la opera Forța destinului de Giuseppe Verdi, Variațiuni pentru clarinet și orchestra de Gioachino Rossini, Poemul Vltava din ciclul Patria mea de Bedřich Smetana, Uvertura 1812 de P.I. Ceaikovski, Trei dansuri românești de Theodor Rogalski.

  • Institutul Cultural Român de la Lisabona

Concert în cinstea Zilei Naționale a României va fi susţinut pe 2 decembrie la Catedrala Sé Patriarcal de Lisboa (Catedrala Patriarhală a Lisabonei). Va avea loc un amplu concert susținut de ansamblul braşovean „Capella Coronensis“, condus de organistul Steffen Markus Schlandt şi din care mai fac parte Cristina Radu – soprană, Ciprian Dancu – clarinet, Roxana Curtgeafar – vioară şi Emin Curtgeafar – oboi. Catedrala Lisabonei, construită la jumătatea secolului al XII-lea, are o poziţie privilegiată din punct de vedere urbanistic, cultural şi turistic, beneficiind de o acustică deosebită și de una dintre cele mai apreciate orgi din Portugalia.

În program sunt incluse: Toccata şi Fuga în Re de J.S. Bach; Ora pro nobis de W.A. Mozart; La Bataglia de Andrea Falconiero; Allegro din sonata în Re minor de Paul Richter; Ciaccona de Claudio Merula; Morgengebet de George Enescu; Adagio de Richard Kapp; Vocalise de Sergei Rachmaninov; Dansuri românești de Bela Bartok; Beim Schlafengehen – Vier letze Lieder de Richard Strauss; Maria Wiegenlied de Max Reger; Colinde românești de Sigismund Toduță; Domnul Sfânt de Tiberiu Brediceanu; Tatăl nostru de Nicolae Bretan; Toccata din suita 2 de George Enescu; Batalha de 6º Tom a compozitorului portughez  António Correa Braga.

  • Institutul Cultural Român de la Londra

Roxana Niţe – voce şi Ancuţa Niţe-Doyle – pian vor susţine pe 1 decembrie un concert la St John’s Church, Edinburgh. Evenimentul va fi organizat în parteneriat cu Biroul Consular Românesc de la Edinburgh. O continuare, practic, a prezenţei Institutului Cultural Român de la Londra la Edinburgh după desantul artistic al Zilelor Culturii Române la Edinburgh. La eveniment vor fi invitaţi membri ai administraţie locale scoţiene, membrii ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai comunităţii românilor din Edinburgh ș.a.

Evenimentele vor continua şi pe 3 decembrie cu recitalul extraordinar al mezzo-sopranei Viorica Cortez dedicat Zilei Naţionale, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra, în parteneriat cu Ambasada României în Marea Britanie. Va avea loc un concert de muzică clasică susținut de mezzo-soprana Viorica Cortez şi pianista Alina Pavalache-Cophignon. Evenimentul continuă tradiţia de succes inaugurată de reprezentanța de la Londra în anul 2008, şi anume, invitarea în sala de concerte din 1, Belgrave Square a unora dintre cele mai importante soprane internaţionale de origine română: Nelly Miricioiu (2008), Leontina Văduva (2009), Elena Moşuc (2010), Alexandra Coman (2011), Ruxandra Donose (2012), Anita Hartig (2013) şi Teodora Gheorghiu (2014). Programul va cuprinde liduri compuse de compozitori români, colinde, dar şi arii celebre din opera.

  • Institutul Cultural Român de la Madrid

O serie de concerte de Ziua Națională au  loc pe 25, 28 și 30 noiembrie la Zaragoza, Madrid și Barcelona, la Auditorio de Zaragoza – Sala Luis Galve, CaixaForum Madrid – Auditorio și CaixaForum Barcelona – Auditorio. Evenimente organizate cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Spaniei, Consulatului General al României la Barcelona și Consulatului României la Zaragoza.

Vor avea loc trei concerte de muzică clasică (nu doar în capitală, ci și în două din cele mai mari orașe din Spania, Barcelona și Zaragoza) susținute de violoniştii Liviu Prunaru (vioară Stradivarius) și Gabriel Croitoru (vioara Guarneri) şi de pianistul Horia Mihail. La Zaragoza și Madrid, concertele susținute de muzicienii Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru și Horia Mihail sunt prezentate sub titlul „Duelul viorilor: Stradivarius vs. Guarnieri“. La Barcelona, se va prezenta, cu participarea violonistului Gabriel Croitoru și a pianistului Horia Mihail, concertul cu titlul „Vioara lui George Enescu în concert la Barcelona“. Parteneri/Co-organizatori: Ambasada României în Regatul Spaniei, Consulatul General al României la Barcelona, Consulatul României la Zaragoza, Auditorio de Zaragoza, CaixaForum Madrid, CaixaForum Barcelona, Radio România și Muzeul Național „George Enescu“.

  • Institutul Cultural Român de la New York

Expoziția „Flori de IE“ va fi expusă în, perioada 1 – 10, sediul Institutului Cultural Român de la New York. Expoziția valorizează tezaurul inestimabil al creației tradiționale din România. Colecția Flori de IE cuprinde peste 150 de ii tradiționale românești, autentice și unicat, realizate și cusute manual, cu broderii deosebite din fir de mătase și bumbac, unele dintre ele cu o vechime de peste 140 de ani.

 Piesele provin din toate regiunile geografice ale țării. Colecția a fost completată, la începutul anului 2015, cu o serie de ii noi – un concept unic, ce readuce în prim plan ia autentica românescă și care păstrează totodată linia cromatică și simbolistica originare.

 Expoziția de la Institutul Cultural Român de la New York va cuprinde o selecție de 10-15 piese reprezentative ale colecției. Atmosfera expoziției va fi completată vizual de proiecția unui „copac (stejar), ale cărui frunze se mișcă sub vântul moderat de vară“ (C. Orezeanu), iar auditiv de un fundal muzical cu vechi înregistrări ale Mariei Tănase și alte cântece populare românești.

Expoziţia „Mari personalităţi ale Marii Uniri din 1918. Portrete şi documente istorice“, va fi expusă pe parcursul întregii luni decembrie la sediul Institutului Cultural Român de la New York.

De asemenea, expoziţia „Brâncoveanu – Comori ale patrimoniului românesc și european“ va fi prezentată pe 3 decembrie la sediul Comandamentului Aliat pentru Transformare, Norfolk, în statul Virginia. Este vorba despre itinerarea expoziției concepute și realizate de arhitect Sorin Vasilescu drept omagiu patrimoniului de arhitectură de secol XVII – început de secol XVIII pe care-l deține România. Vor fi prezentate monumente emblematice ale stilului brâncovenesc, a căror valoare le înscrie pe lista patrimoniului european și universal.

Expoziția conține peste 300 de fotografii ale celor mai reprezentative monumente ale epocii brâncovenești, laice și religioase, precum Palatul Mogoșoia sau Mănăstirea Hurezi, ce figurează pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial. Imaginile reprezintă vederi exterioare ale monumentelor dar interioare, planuri arhitectonice, secțiuni, ansambluri de frescă ce decorează monumentele, detalii de decorație sculptată etc. Astfel, expoziția este cea mai spectaculoasă inventariere a patrimoniului architectural și de arte decorative aparținând stilului brâncovenesc și reprezintă o premieră mondială în S.U.A. La vernisaj se estimează participarea a peste 200 de militari din țările NATO și partenere.

  • Institutul Cultural Român de la Paris

Un concert în cinstea Zilei Naţionale a României va fi susţinut, pe 9 decembrie, de Andrei Vieru la Espace Pierre Cardin din Paris. Andrei Vieru este pianist, scriitor, pictor şi matematician român. Trăiește la Paris și este unul dintre elevii străluciţi ai pianistului Dan Grigore. Este prezent pe numeroase scene internaţionale, în Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia şi Canada. Ca scriitor, Andrei Vieru a publicat două cărți de eseuri (Le gai Ecclésiaste, Seuil, 2007 și Éloge de la vanité, Grasset, 2013), fiind comparat de critica franceză cu Emil Cioran.

  • Institutul Cultural Român de la Praga

Sărbătorirea Zilei Naționale a României va fi marcată, pe 1 decembrie, şi la Bratislava  eveniment de diplomație publică, la Palatul Primatial. Institutul Cultural Român de la Praga, în colaborare cu Ambasada României în Republica Slovacă şi sub înaltul patronaj al acesteia, organizează, un recital extraordinar de nai şi orgă, în interpretarea artiștilor Andreea Chira (nai) și Ruben Doran (pian). În programul concertului sunt incluse lucrări românești.

De asemenea, un eveniment de diplomație publică va avea loc pe 3 decembrie la Praga. Institutul Cultural Român de la Praga, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Cehă și sub înaltul patronaj al acesteia, organizează un concert aniversar pentru marcarea Zilei Naționale a României în Sala Martinu din cadrul Academiei de Muzica HAMU din Praga.

Pianista Ana Silvestru va fi acompaniată de tenorul Henter Tamas Bertalan. În program sunt incluse: Sapte cîntece pe versuri de Paul Verlaine, Două dansuri românești pentru pian, Colinde românești pentru pian, Mormântul lui Couperin, Șapte cîntece pe versuri de Clement Marot.

  • Institutul Cultural Român de la Stockholm

Românii din Suedia se vor bucura pe 12 decebrie de un concert de Ziua Națională la Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei. Concertul va avea loc în Sala Grünewald a Filarmonicii din Stockholm. Concertul va fi susţinut de doi muzicieni de renume internaţional, Valentin Răduţiu (violoncel) şi Per Rundberg (pian) și va avea în program: Sonată pentru violoncel şi pian nr. 2 în Do Major op. 26 de George Enescu, Sonată pentru violoncel şi pian în La Major de Luigi Boccherini, Dansuri populare româneşti, Sz. 56 (aranjament pentru pian şi violoncel de Luigi Silva/Valentin Răduţiu) de Béla Bartok. Concertul este adresat diplomaţilor străini din Stockholm, reprezentanţilor lumii culturale şi românilor din diaspora și va fi precedat de o recepție oficială. Accesul se face exclusiv pe bază de invitație.

  • Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

Ziua Națională a României va fi marcată, pe 30 noiembrie, , la Muzeul de Artă din Tel Aviv. Evenimentul va debuta cu intonarea Imnului de Stat al României și a Imnului de Stat al Israelului de către Monica Schwartz, soprană israeliană de origine română și studentă în anul III la Academia de Muzică și Dans din Israel. În continuare, interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca va susține un concert de muzică tradițională românească. La eveniment vor participa membrii corpului diplomatic acreditat în Israel, directori de instituții culturale și festivaluri, precum și membri ai organizațiilor de israelieni originari din România.

  • Institutul Cultural Român de la Varșovia

Ziua Națională a României va fi sărbătorită, pe 2 decembrie la Varșovia. Va avea loc o expoziție de fotografie în aer liber având ca temă „Bucovina – spațiu cultural și spiritual multietnic“. Expoziția este concepută ca o succesiune de panouri care vor îmbrăca gardul exterior al Ambasadei României. Expoziţia va fi vernisată în data de 2 decembrie, în prezenţa corpului diplomatic acreditat la Varşovia, a unor înalţi demnitari şi reprezentanţi ai instituţiilor poloneze şi a comunităţii româneşti și va fi urmată de o recepţie în saloanele Ambasadei.

  • Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

Concertul Enescu 60 la Palzzetto Bru Zane din Veneția a avut lco, pe 27 noiembrie Centre de Musique Romantique Française din Veneția. Un concert susținut de violonista Clara Cernat și de pianistul Thierry Huillet. Evenimentul va închide prestigioasa serie a concertelor ENESCU 60 în Italia. Programul va cuprinde lucrările: Sonata op 13 pentru vioară și pian de Gabriel Fauré, Sarabandă pentru vioară solo de George Enescu, Dans macabru pentru vioară și pian de Camille Saint-Saëns, „La cigale et la fourmi“, extrait de „7 Fables de Jean de La Fontaine“ pentru vioară și pian, „Impromptu concertant“ pentru vioară și pian de George Enescu „Tzigane“, Rhapsodie/concert pentru vioară și pian de Maurice Ravel și Un bal, vals extras din Simfonia Fantastică de Hector Berlioz (aranjament pentru vioară și pian de Thierry Huillet).

De asemenea, expoziția „Țările Române și Europa Răsăriteană în cartografia occidentală a secolelor XVI-XVIII“, în parteneriat cu Muzeul Județean Argeș din Pitești și Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti din Venețiava avea loc pe 1 decembrie.

 Proiectul prezintă, prin expunerea unor originale de mare valoare artistică şi istorică, conservate în patrimoniul muzeal naţional, receptarea aspectelor geografice, hidrografice, demografice, politice, economice din spaţiul românesc şi din Europa Răsăriteană în cartografia occidentală, în operele unor maeştri cartografi ca Johann Werner, Giacomo Gastaldi, Gerardus Mercator, Abraham Ortelius, Giovanni Antonio Magini, Willem Jansz. Blaeu, Vincenzo Maria Coronelli, Nicolas de Fer, Guillaume Delisle, Jacques–Nicolas Bellin, lucrări cu vastă circulaţie în epocă, deopotrivă în mediile culte – academii şi societăţi cultural-literare, şcoli, seminarii, colegii şi universităţi – şi în centrele de putere ale vremii, în capitalele marilor imperii, în cele ale regatelor continentale, la curţile suveranilor, deci ale principalilor decidenţi de pe scena politică europeană şi mondială. Expoziţia va fi deschisă publicului, cu ocazia Zilei Naționale a României, într-una dintre prestigioasele săli destinate manifestărilor temporare de la Palazzo Loredan al Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti din Veneţia și va putea fi vizitată până în 31 decembrie. Exponatele provin din patrimoniul Muzeului Judeţean Argeş din Piteşti.

Turneul de concerte Deschide ușa creștine/Că venim din nou la tine va fi susținut, în perioada 4 – 8 decembrie de Trio Tezaur II la Bologna, Regio-Emilia, Modena, Parma și Imola, cu sprijinul Consulatului General al României la Bologna și al Protopopiatului Emilia Romagna – Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Turneul Grupului Trio Trezaur II are loc în cinci orașe din Italia: Bologna, Regio-Emilia, Modena, Parma și Imola.

 Grupul Trio Tezaur II este format din Gavril Chiș, vioară, Ciprian Roman, solist voce, Andrei Băbuț, contrabas, Leonard Negrea – ţambal; Ciprian Negrea – acordeon, şi Constantin Totolici – solist voce. Concertele dedicate Zilei Naționale a României vor avea loc în catedrale romano-catolice din cele cinci orașe ale Italiei, iar programul va include colinde din diferite regiuni ale României.