Ziua Românilor de Pretutindeni la Comrat

Ziua Românilor de Pretutindeni la Comrat

DISTRIBUIȚI

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Comrat”, în regiunea Găgăuzia din Repubica Moldova,  în data de 24 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat și cu sprijinul  Lectoratului de Limba Română de la Universitatea de Stat din Comrat.

Evenimentul a început la ora 12.00, la Centrul de Informare al României găzduit de Universitatea de Stat din Comrat. Aici a fost organizată o dezbatere unde s-au susținut prelegeri despre conservarea și promovarea valorilor culturale și păstrarea identității românești în regiunea găgăuză. Doamna prof. Svetlana Stoinov, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” a făcut un ”Arc peste timp” vorbind despre istoria liceului românesc din Comrat. Prof. dr. Carmen Dimitriu a susținut o prelegere despre ”Limba română în comunitatea găgăuză”. ”Găgăuzia în timpul României Mari” a fost tema prelegerii suținute de profesorul Bejan Ștefan de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Iar profesorul Gardinand Grigore,  de la Liceul Dimitrie Mavrodi din Comrat a susținut o prelegere cu un titlu sugestiv și emoționant, preluat din versurile poetului Alexei Mateevici: ” Înviați-vă, dar, graiul!”.

După ora 13.00 directorul Svetlana Stoinov a deschis portile Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu, singurul liceu cu predare în limba română din regiune, primind oaspeții tradițional, cu pâine și sare. Elevii și profesorii liceului au demonstrat încă o dată talentul de a pregăti un program artistic impresionant. Ziua Românilor de Pretutindeni s-a serbat aici prin recital de poezii, dans si interpretare corală pe muzică românească, în straie românești.

Acțiunea și-a propus să contribuie la păstrarea și promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din regiunea găgăuză, a Republicii Moldova.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.