Ziua Românilor de Pretutindeni sărbătorită la Vidin

Ziua Românilor de Pretutindeni sărbătorită la Vidin

DISTRIBUIȚI

Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a derulat proiectul ”Ziua Românilor de Pretutindeni la Vidin”, în Bulgaria, în data de 1 iunie 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu „AVE” – Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, la eveniment participând și Matei Cristea, prim-colaborator al Ambasadei României în Republica Bulgaria.

Evenimentul s-a defășurat la restaurantul Ponti din Vidin. Aici, în cadrul  conferinței „Promovarea și păstrarea limbii române în Bulgaria la clasele pilot cu predare în limba română”, au luat cuvântul cuvântul profesori din România și Bulgaria.

Olga Nicova și Dan Lupescu, prof.univ. Nicu Vintilă, prof. univ.Dinică Ciubotea, Filip Georgiev și dr. Ivo Gheorghiev au evidențiat rolul și importanța limbii române pentru comunitatea românească din Bulgaria.precum și importanța învățării limbii române în școală.

Ziua Românilor de Pretutindeni s-a încheiat cu un recital de poezii, cântece și dansuri populare susținute de copiii români de la clasele pilot de Limbă, cultură și spiritualitate românească. Aceste clase funcționează în afara învățământului de stat din Bulgaria, unde, din păcate, nu există învățământ în limba română, și nici ore de predare a limbii române pentru numeroasa comunitate românească din zona Vidinului și  românilor așezați de-a lungul Dunării.

Acțiunea își propune să contribuie la păstrarea și promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a comunității istorice românești din Bulgaria.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.