Bloomberg: Europa de Est își vrea diaspora înapoi

Bloomberg: Europa de Est își vrea diaspora înapoi

Europa de Est a împrumutat un vers al Jackson 5, „Te vreau înapoi„, în încercarea de a opri emigrația care îi erodează perspectivele economice și îi complică perspectiva demografică, deja negativă, relatează Bloomberg.

I want you back (Te vreau înapoi)” este sloganul cu care Letonia a ales să își atragă acasă cetățenii care au mers în Europa de Vest în căutarea de oportunități de angajare și salarii mai mari.

Programul polonez de revenire în țară oferă informații despre locuri de muncă, locuințe și asistență medicală, în timp ce România oferă burse și organizează târguri de recrutare, pentru a atrage specialiști să revină acasă.

Campaniile s-au intensificat după votul pro-Brexit al britanicilor, care a pus sub semnul întrebării statutul muncitorilor străini în Marea Britanie.

Diaspora reprezintă un potențial nefolosit uriaș pentru țările de origine„, a declarat Rokas Grajauskas, economist la Danske Bank din Vilnius.

Experiența în străinătate poate fi benefică pentru dobândirea de noi competențe și moduri de gândire, a adăugat el. Căutarea unor locuri de muncă mai avantajoase în străinătate nu este nouă.

Prăbușirea Uniunii Sovietice a declanșat o migrație fără precedent a est-europenilor către Occident, iar noi valuri de plecări au avut loc după aderarea la Uniunea Europeană și după criza financiară din 2008.

Regiunea baltică a suferit cel mai mult în ultimul deceniu, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul european de statistică.

Situația este înrăutățită de ratele scăzute de natalitate în cea mai mare parte a Europei și îmbătrânirea populației.

Pierderea de forță de muncă în favoarea altor țări costă Europa Centrală și de Est, în medie, 7% din PIB, potrivit datelor FMI, care anticipează un impact de până la 9% din PIB în următorii 14 ani, dacă tendințele actuale se vor menține.

FMI recomandă menținerea finanțărilor europene, pentru a reduce presiunile migratorii, iar țările să îmbunătățească condițiile de muncă și atragerea diasporei.

În timp ce guvernele au început să urmeze acest sfat în ultima perioadă, ar putea să își aminteacă alte versuri din hit-ul anului 1969 al Jackson 5: “I was blind to let you go. I need one more chance (Am fost orb să te las să pleci. Mai dă-mi o șansă)„, scrie Bloomberg.