Teatrul „Tony Bulandra”, popas în Antalya

Teatrul „Tony Bulandra”, popas în Antalya

256
Foto: ICR

În perioada 16-20 mai 2017, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște va participa la  Festivalului Internațional de Teatru din Antalya. Acesta a fost selecționat să participe cu două reprezentații ale spectacolului „Othello”, după William Shakespeare, în regia lui Suren Shahverdyan, unul dintre cei mai apreciați regizori armeni din Europa. Scenografia este semnată de Mc Ranin și Raluca Frățiloiu.

Prima reprezentație a piesei va avea loc joi, 18 mai 2017, de la ora  20:00, iar cea de-a doua, vineri, 19 mai 2017, de la ora 20:00. Actorii români vor juca la Küçük Salon, sală care aparține Centrului Cultural Haşim Işcan din Antalya, cu o  capacitate de 384 de locuri. Spectacolul durează 2 ore, cu pauză (10 minute).

Din distribuție fac parte următorii actori: Liviu Cheloiu – OTHELLO, Andrada Fuscas – DESDEMONA, Mircea Silaghi – Jago, Daniel Nuta – Cassio, Ela Ionescu – EMILIA, Camelia Pintilie – BIANCA, Radu Campean – RODERIGO.

Drama shakesperiană ni-l prezintă pe Othello, o legendă vie, un om nobil, viteaz și mereu victorios. Acest erou se întoarce din bătălie pentru a înfrunta cea mai dificilă provocare: Iago, stegarul său, are un plan machiavelic de a-i distruge viața, cunoscându-i punctul sensibil și anume dragostea pe care o poartă Desdemonei. „Pentru mine a fost mai important să înțeleg de ce oamenii, în lumea asta, se pot transforma într-un Iago, distrugând totul în jurul lor. Nici Iago nu s-a născut așa, dar minciuna l-a făcut să-și piardă încrederea în oameni.”, spune regizorul spectacolului, care a încercat să nu își împartă eroii în „buni sau răi, albi sau negri”, pentru ca fiecare personaj să poată trezi compasiune.

Pătrunzător, intens, sfâșietor, „Othello” explorează fără milă fiecare parte a condiției umane, iar Shahverdyan spune că „Othello modern ne ajută să aruncăm o privire în interiorul nostru, să facem ordine în sentimentele noastre și să ne recunoaștem propriile neajunsuri. Noi toți ar trebui să ne gândim la păcatele noastre și să încercăm să nu murim pentru dragoste, ci să trăim pentru ea. Important este să nu ne pierdem încrederea în cei de lângă noi!”.

Participarea Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște la  Festivalul Internațional de Teatru din Antalya este susținută de Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din  Istanbul.

Festivalul din Antalya oferă o bună oportunitate de promovare a trupelor românești de teatru, atât în fața artiștilor și regizorilor, cât și în fața unui public divers, format din iubitori de teatru turci și nu numai. La ediția de anul trecut au fost prezente companii de teatru din India, Franța, Germania, Ucraina, Spania  și Turcia cu piese de teatru de excepție și specialiști de top din Germania, SUA, Franța, Spania și Turcia care au susținut workshopuri de teatru pe toată durata festivalului.

ICR Istanbul se va afla la cea de-a patra colaborare cu unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de teatru din Turcia, informeaza ICR Istanbul.
Premiera spectacolului „Othello” pus în scenă de regizorul Suren Shahverdyan a avut loc în luna mai 2016, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște. În noiembrie 2016, actorul Liviu Cheloiu a obținut „Premiul pentru cel mai bun rol masculin” în urma participării cu „Othello” la Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, de la Teatrul Nottara. Teatrul Tony Bulandra a mai participat cu „Othello” și la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional „Scena ca o stradă”, desfășurat la Reșița între 10 și 20 februarie 2017.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.