Acasă Italia 15 premii obținute de România și Republica Moldova la Concursul Internațional de...

15 premii obținute de România și Republica Moldova la Concursul Internațional de Poezie de la Triuggio

Duminică 3 iunie 2018 începând cu orele 14.30, la Vila Taverna din Triuggio (provincia Monza Brianza), începe festivitatea de premiere  celei de-a XXVII-a ediții a Premiului Internațional “Giovani e Poesia” de la Triuggio, competiție în cadrul căreia au participat  peste 1.000 de candidați, din 20 de țări.  

Centrul Cultural Italo Român include și dedică prezența României e Republicii Moldova, a tinerilor autori români premiați,  Zilei Românilor de Pretutindeni, ca un semn al legăturii și tradiției culturale create, evenimentul fiind inclus de organizatorii principali: Fundația Giovani e Poesia din Triuggio și Primaria orașului Triuggio și sub semnul Centenarului României Mari. A 27-a editie (2017-2018) a prestigiosului premiu la care au fost înscriși peste 1.033 de autori  a adus din nou România printre țările cu un număr semnificativ de participanți. La actuala ediție, România și Republica Moldova au avut 95 de participări și 15 premii obținute, între care Medalia de Argint din partea Camerei Deputatilor Italiene.

România este prezentă în mod constant din anul 1993 la acest concurs, cu peste 733 de autori înscriși și 103 premii obținute, la cele 15 ediții de când este prezentă, între care patru medalii de argint din partea Camerei Deputaților Italiene. Și din Republica Moldova participarea a fost constantă, elevi și tineri români fiind premiați la diferite secțiuni.  Premiul Internațional de Poezie s-a născut în 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie din Triuggio, al cărui mentor este poetul Alessandro Villa. În decursul anilor s-a constatat o mare participare a elevilor și tinerilor din Italia, dar și alte țări care sunt tot mai prezente în cadrul acestei importante manifestări de poezie cu caracter internațional. Concursul Internațional de Poezie de la Triuggio a reunit și la prezenta ediție sute de candidați la premiile oferite de un juriu special format, care analizează creațiile poetice, majoritatea aparținand cu precădere copiiilor de la școala primară până la liceu, dar și adulti, creații ale unor poeți consacrați.

Concursul este o manifestare care reunește o importantă participare internațională, fiind prezente în concurs mai mult de 20 de țări și se bucură de organizarea, colaborarea și patronajul mai multor parteneri: Fundatia ”Centro Giovani e Poesia” din Triuggio, patronajul Primăriei orașului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza și Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului “Il Cittadino” din Monza, a revistei “Messaggero dei ragazzi” și colaborarea Editurii ”Prometheus” din Milano, care tipărește în fiecare an un volum cu poeziile premiate.

Începând cu anul 2008, Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener și susținător al concursului, inițiind legătura cu mai multe școli din România si Republica Moldova, pentru înscrierea și participarea elevilor la acest proiect.

 Lista elevilor români premiați: 

Premiul I și medalia de argint din partea Camerei Deputaților Italiene –    PETRA ANA MIRICA BOBIT din Galati (România)

Premiul II la Secțiunea de vârstă de la 13 la 17 ani – ADRIANA MUNTEANU din Brașov (România)

Premii și disctincții speciale:

– Premiul Juriului și al Primăriei din Triuggio: PETRA ANA MIRICA BOBIT din Galați (România)

– Premiul “In memoria di Bruna Baroni- cel mai bun text dedicat mamei: PETRU MUNTEA din Aiud (România)

– Premiul “In memoria di Ettore Villa-miglior giovane autore”: PETRA ANA MIRICA BOBIT din Galați (România)

– Premiul  “In memoria di Eugenio Bentivegna-miglior testo di giovane autore”: ADRIANA MUNTEANU din Brașov (Romania)

Premiul “Poesia dei Popoli-în memoria lui Alfredo Pirola”: 

DOINA STRULEA din Criuleni (Moldova)

CONSTANTINA DUMITRASCU din Craiova (România)

ENEA GELA din Craiova (România)

ANGI MELANIA CRISTEA din Craiova (România)

Premiul “Giovani Voci”:

TEODORA GHERMAN SHARA din Ploiești (România)

STEFAN DANIEL MATEESCU din Ploiești (România)

SARA MARIA ECHIMESCU din Ploiești (România)

MARIA SOFIA NASTASIA din Ploiești (România)

RAFFAELLA ISPAS din Aiud (România).