9 septembrie – a cincea ediție a Nopții Literaturii Europene la București

9 septembrie – a cincea ediție a Nopții Literaturii Europene la București

Cea de-a cincea ediție a Nopții de literatură europene la București, un eveniment al Rețelei Institutelor Culturale Naționale din Europa (EUNIC), care se desfășoară anual în mai mult de 70 de orașe din toată lumea, va avea loc pe 9 septembrie, de la orele 19.00, în centrul Capitalei, între str. Pictor Arthur Verona, Piata Lahovary și str. Vasile Lascăr.

Vă invităm la Piua Book Bar, la Cărturești Verona, la Casa Ion Mincu (sediul OAR), pe terasa Teatrului Țăndărică sau în Spațiul Public European, pentru a afla cum au trăit familiile turcești în cea de a doua jumătate a secolului XX la Istanbul, ce legături pasionale îi uneau pe scriitorii Ingeborg Bachmann și Paul Celan, ce citesc astăzi adolescenții din Germania sau cum arată lumea poveștilor fanteziste poloneze. Pătrundeți în mirajul tinereții și iubirii Italiei anilor ’30, aflați despre istoria dureroasă a Varșoviei din anul 1939 sau despre istoria recentă a României de după căderea lui Ceaușescu –  percepută prin ochi maghiaro-români -, comemorați împreună cu Spania 400 de ani de la moartea lui Miguel Cervantes sau aflați cum portughezii instalează astăzi teama la ei acasă”, a declarat Elisabeth Marinkovic, președinta Cluster-ului EUNIC România, atașat cultural, directoarea Forumului Cultural Austriac.

În centrul acestei nopți, vor sta 12 autori din Austria, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Ungaria și România. Operele acestora vor fi prezentate publicului bucureștean în forme diverse: lecturi, performance-uri, discuții, expoziții sau proiecții.

”Platforma de dialog pentru profesioniștii din lumea cărții” este una din noutățile ediției 2016, proiect care va demara cu o prima întâlnire între traducători literari și editori, moderată de Simona Sora la care vor participa Dinu Flămând, Peter Srager, Bogdan Ghiu, Dana Verescu, Vlad Russo, Bogdan-Alexandru Stanescu, Lidia Bodea, Laura Albulescu. La această ediție, organizatorii Nopții Literaturii Europene la București în parteneriat cu „Carte peste Carte” vor strânge cărți pentru dotarea bibliotecii orășenești din Târgu Frumos (Iași). Ilustrația afișului din acest an este semnată de Joao Fazenda, artist portughez, proaspăt premiat cu Premiul Național pentru Ilustrație, în Portugalia.