A fost inaugurat Centrul de Informare al României la Bălți

A fost inaugurat Centrul de Informare al României la Bălți

Centrul de Informare al României la Bălți a fost inaugurat  în cadrul Universității de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, fiind dotat cu tehnică de ultimă generație și literatură română. La deschiderea oficială a Centrului aflat în incinta Bibliotecii Științifice Universitare au participat Corina Fusu, ministrul Educației din Republica Moldova, Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, Laviniu Enii, Director general al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, Mihail Baciu, Consulul General al României la Bălți, Ion Gagim, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

15493754_1192943900760643_8072758840103553962_oAccesul este gratuit pentru toți cei interesați de activitățile desfășurate de Centru.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că acest centru de informare reprezintă o continuitate a angajamentelor pe care România le urmărește în domeniul educațional în Republica Moldova.

Vom avea în vedere ca în perioada următoare să umplem nevoia de informație și cu materiale care să-i ajute pe cei de aici să înțeleagă mai bine ce înseamnă România turistică, România profundă, ce oportunități de afaceri poate oferi România în diverse domenii”, a declarat diplomatul român.

La rândul său, rectorul Universității ”Alecu Russo” din Bălți, Ion Gagim, a subliniat că acest Centrul vine să promoveze limba, civilizația și cultura românească, să-i aducă pe tineri mai aproape de cultura și literatura română.

Dotarea acestuia a fost asigurată de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, fiind investită o sumă de peste jumătate de milion de lei moldovenești.

Primele discuții privind înființarea unui Centru de Informare al României la Bălți au fost lansate încă din martie 2015, în cadrul discuțiilor purtate de ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Angel Tâlvăr, cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Înțelegerea dintre Ministerul Afacerilor Externe și Universitatea „Alecu Russo” din Bălți privind înființarea unui Centru de Informare al României a fost semnată în luna mai 2016 de ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

Alecu_Russo_3Centrul de Informare din Bălți va contribui semnificativ la procesul de extindere a prezenței limbii române în regiune, fiind un vector important de promovare a culturii și civilizației românești. Principalele domenii de activitate ale Centrului vor fi axate pe acordarea de sprijin pentru proiecte și programe de perfecționare în limba română, ateliere tematice în domeniul istoriei, geografiei și civilizației românești, sesiuni de formare și familiarizare cu tematici ale Uniunii Europene, dezbateri pe teme de actualitate românească și acțiuni de promovare a României și a culturii românești.

Un centru similar funcţionează din iunie 2015 la Comrat.

În mai 2016, aflat în vizită la Ismail, regiunea Odessa, Ucraina, secretarul de Stat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Petre Guran, a participat la semnarea înțelegerii dintre Ministerul Afacerilor Externe și Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, privind deschiderea unui Centru de Informare al României  în cadrul universității din localitate.