Acasă America de Nord Atenționare de călătorie pentru SUA. Folosiți masca de protecție!

Atenționare de călătorie pentru SUA. Folosiți masca de protecție!

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi seara un avertisment de călătorie pentru partea de nord-est SUA. Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în zona Marilor Lacuri, New York, Washington DC, Baltimore, Carolina de Nord și Carolina de Sud trebuie să aibă în vedere că autorităţile locale au emis, până pe 11 iunie, un cod roşu privind deteriorarea severă a calităţii aerului din cauza particulelor de cenuşă şi elementelor nocive provenite de la incendiile de pădure din Canada.

Fumul de la aceste incendii se deplasează pe sute de kilometri deasupra teritoriului SUA, în zonele din Atlanticul mijlociu, prin nord-est şi părţi ale Marilor Lacuri, precizează sursa citată.

Astfel, cea mai severă deteriorare a calităţii aerului afectează zona de la nordul Atlanticului mijlociu până la areale din statul New York şi vestul regiunii New England, inclusiv coridorul New York City – Washington DC.

Potrivit www.airnow.gov, calitatea aerului în aceste zone se află în categoriile de risc ridicat, variind de la „nesănătos” la „foarte nesănătos” şi „periculos”.

În ariile afectate de valul de particule de cenuşă şi de elementele nocive cauzate de incendiile respective este recomandată evitarea călătoriilor în aer liber.

Autorităţile americane îndeamnă cetăţenii să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate, iar în cazul necesităţii acestor călătorii să utilizeze masca de protecţie atunci când se află în spaţiul exterior.

Din cauza acestor condiţii, au fost înregistrate numeroase întârzieri şi anulări ale curselor aeriene, fapt pentru care autorităţile americane îndrumă cetăţenii care, în perioada menţionată au prevăzute călătorii interne sau internaţionale, să menţină legătura cu companiile aeriene ce operează zboruri de pe aeroporturile din New York, Newark, Baltimore, Dulles – Washington DC, în vederea obţinerii asistenţei şi rerutării zborurilor, după caz, precum şi să acceseze site-ul oficial al Departamentului de Transporturi american.

Cetăţenii români pot solicita informaţii şi asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Washington: +1 (202) 332-2392, +1 (202) 332-2935, +1 (202) 332-4858, ale Consulatului General al României la New York: +1 (212) 682-9120; +1 (212) 682-9121 şi ale Consulatului General al României la Chicago: +1 (312) 573-1315, +1 (312) 573-1181, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale:

*Ambasadei României la Washington, DC: +1 (202) 420-8350

*Consulatului General al României la New York: +1 (917) 679-9874,

*Consulatul General al României la Chicago +1 (312) 307-2923.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: washington.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.